Alin Nica (PNL): Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Culturală 2023, Comisia Europeană a convocat o şedinţă de urgenţă pentru joi

21 Apr 2021 | scris de A.V.
Alin Nica (PNL): Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Culturală 2023, Comisia Europeană a convocat o şedinţă de urgenţă pentru joi

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica (PNL), a declarat, miercuri, că Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Culturală Europeană (CCE) 2023, iar Comisia Europeană (CE) este îngrijorată şi a convocat o şedinţă de urgenţă pe această temă, pentru joi, relatează Agerpres.

Alin Nica este expert al CE şi membru în juriul care desemnează şi monitorizează capitalele europene ale culturii şi a atenţionat că problema finanţării proiectului Timişoara 2023 nu s-a rezolvat nici acum.

„Joi se va desfăşura o şedinţă de urgenţă convocată de Comisia Europeană, legată de Timişoara CCE 2023, pentru a vedea care sunt modalităţile de deblocare a proiectului Timişoara CCE 2023. Anul trecut am tras un semnal de alarmă în timpul fostei administraţii, când proiectul se blocase. Din păcate, Timişoara chiar riscă să piardă titlul de CCE. În 2019 a fost problema finanţării, care nu a fost rezolvată nici până acum. Toţi cei trei mari finanţatori, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii nu şi-au ţinut angajamentele de finanţare a programului cultural în amplitudinea pe care au angajat-o prin dosarul de candidatură. În noiembrie 2020, CJ nu plătise niciun leu către asociaţia care implementează acest proiect, nici măcar cotizaţia. Când am preluat eu mandatul la CJ, am făcut demersurile pentru plata a 750.000 lei către asociaţie”, a explicat Alin Nica, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că din păcate, de la avertismentul său de anul trecut nu s-a înregistrat niciun progres vizibil, nici după schimbarea administraţiei locale.

„Vreau azi să trag un semnal de alarmă din postura de expert al CE, care ştie care sunt sensibilităţile şi neliniştile la nivelul CE privind proiectul Timişoara 2023. Cred că este momentul să lăsăm orgoliile deoparte, este un proiect mult prea important pentru rivalităţi între cei care ar trebui să fie parteneri pentru succesul acestui proiect important pentru Timişoara. De aceea, îmi pun la dispoziţie întreaga mea expertiză de peste 10 ani în acest domeniu (…). În prezent, această asociaţie (Timişoara 2023 n.red.) pierde oameni de calitate şi dacă nu avem competenţa necesară să ducem proiectul la bun sfârşit, vom avea o problemă suplimentară”, a adăugat Nica.

El a detaliat că CJ aşteaptă direcţia din partea principalului finanţator, Primăria Timişoara, privind viziunea despre cum se doreşte implementarea proiectului, respectiv, fie păstrând asociaţia prezentă şi numirea noilor reprezentanţi în boardul executiv al asociaţiei, pentru că în prezent nu are cvorum, fie crearea unei instituţii publice care să implementeze programul artistic.

„Lipsa de decizie este cel mai rău lucru care se poate întâmpla pentru continuitatea acestui proiect. Cred că putem să refacem asociaţia, să remediem problemele şi să găsim formula de deblocare şi avem timp până în 2023 să performăm (…) I-am propus primarului să lucrăm împreună pentru succesul acestui proiect, propunerea rămâne deschisă”, a punctat liderul administraţiei judeţene.

Nica a adăugat că pentru şedinţă de urgenţă a CE de joi încă nu a avut o discuţie cu primăria pentru a se armoniza o poziţie comună.

Potrivit acestuia, procedural, titlul de CCE se acordă după ultima vizită de monitorizare care are loc în 2022.

„Au mai fost cazuri în care s-a stat în dubiu, dar nu s-a întâmplat niciodată să fie retras titlul de CCE”, a încheiat Alin Nica, citat de Agerpres.

Sursa foto: Timișoara 2023 / Facebook

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră