Admitere INM și MAGISTRATURĂ 2016. S-au făcut repartizările pentru proba interviurilor

29 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Admitere INM și MAGISTRATURĂ 2016. S-au făcut repartizările pentru proba interviurilor

Etapa a doua a concursului, adică cea a interviurilor, va avea loc în perioade succesive, anunță avocatnet.ro. Astfel, mai întâi vor fi evaluați candidații pentru admiterea în magistratură, în perioada 3-8 octombrie, la sediul INM din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 53, sector 5).

Repartizarea pe zile și ore poate fi consultată aici. În cazul admiterii la INM, candidații se vor prezenta la aceeași adresă în perioada 13-24 octombrie, respectând programarea de aici.

Prima etapă a constat în două probe scrise: verificarea cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal (4 septembrie) și verificarea raționamentului logic (18 septembrie). Rezultatele finale ale etapei, ce includ rezultatele la fiecare probă în parte, pot fi consultate aici (INM) și aici (magistratură).

Citește și: Admitere INM și MAGISTRATURĂ 2016. Lista CANDIDAȚILOR ADMIȘI după verificarea dosarelor

Perioada de înscriere pentru ambele concursuri s-a desfășurat între 5 și 26 iulie, iar rezultatele finale ale etapei de verificare a dosarelor depuse de candidați sunt disponibile aici (INM) și aici (magistratură).

Ce persoane s-au putut înscrie

La concursul de admitere în magistratură și la cel de admitere la INM s-au putut înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile impuse de Legea nr. 303/2004, după cum urmează:

- să aibă cetăţenie română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie licenţiate în drept;
- să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal;
- să cunoască limba română.

Cei care participă la admiterea în magistratură au trebuit să aibă, în plus, şi o vechime în specialitate de cel puţin cinci ani.

Referitor la dosarul de înscriere, acesta a trebuit depus, între 5 și 26 iulie, la tribunalele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în ale căror circumscripții domiciliază candidații. Cei care candidează la admiterea la INM trebuiau să includă în dosar următoarele documente:

- cererea de înscriere;
- certificatul de naştere (copie certificată);
- actul de identitate (copie certificată);
- diploma de licenţă/adeverinţa provizorie (copie legalizată);
- chitanţa de plată a taxei de înscriere, în cuantum de 450 de lei;
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de cazier fiscal.

Lista a fost valabilă şi pentru candidaţii la admiterea în magistratură, însă aceştia trebuiau să includă şi:

- declaraţia pe propria răspundere privind existenţa unor eventuale întreruperi în activitate;
- CV-ul;
- carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate (copie certificată).

Pentru a se înscrie la oricare dintre cele două concursuri, candidații trebuiau să plătească o taxă în valoare de 450 de lei. Aceasta putea fi achitată la casieria tribunalului sau a parchetului la care s-a făcut înscrierea.

Concursul este format din două etape, prima fiind eliminatorie

Potrivit informațiilor publicate de INM, candidaţii sunt examinaţi în două etape. Prima dintre ele a fost eliminatorie şi a constat în susţinerea a două teste-grilă.

Mai exact, prima probă a fost un test-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice. Acesta a fost format din 100 de întrebări împărţite în mod egal pentru materiile "Drept civil", "Drept procesual civil", "Drept penal" şi "Drept procesual penal". Potrivit regulamentului de concurs, au fost declaraţi admişi la această probă cei care au obţinut cel puţin 70 de puncte, adică echivalentul notei șapte.

A doua probă a constat într-un test-grilă de verificare a raţionamentului logic. Şi aceasta a conţinut 100 de întrebări cu răspunsuri punctate, însă au fost incluse şi 20 de întrebări cu răspunsuri nepunctate (pentru pretestarea în condiţii de concurs). La a doua probă au participat doar candidaţii admişi în urma primei probe şi punctajul minim de promovare a fost de 30 (fiind luate în calcul numai întrebările cu răspunsuri punctate).

În etapa a doua, candidaţii vor avea de susţinut o probă de interviu, care va consta în:

- elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de fiecare candidat şi susţinerea orală a acestuia;
- analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.

La proba interviului vor fi declaraţi admişi cei care vor obţine cel puţin nota șapte. Nota concursului va fi egală cu suma notelor obţinute în cele două etape, care se calculează în raport cu următoarea pondere: 75% - nota de la prima etapă şi 25% - nota de la etapa a doua. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a notelor.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că examenul de admitere în magistratură din acest an are loc la București pentru ocuparea unui număr de 85 de posturi de judecător la judecătorii și 58 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, potrivit unui anunț al INM. CSM a aprobat și organizarea concursului de admitere la INM, care se desfășoară tot la București și pentru care sunt scoase la concurs un număr de 200 de locuri de auditori de justiție (130 pentru judecători și 70 pentru procurori), se arată în alt anunț al sursei citate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră