Admitere INM și MAGISTRATURĂ 2016. Lista CANDIDAȚILOR ADMIȘI după verificarea dosarelor

22 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Admitere INM și MAGISTRATURĂ 2016. Lista CANDIDAȚILOR ADMIȘI după verificarea dosarelor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, prin Hotărârea nr. 772/2016, că examenul de admitere în magistratură din acest an are loc la București în perioada 5 iulie-13 octombrie. Concursul se organizează pentru ocuparea unui număr de 85 de posturi de judecător la judecătorii și 58 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, potrivit unui anunț publicat de INM.

De asemenea, Consiliul a aprobat prin Hotărârea nr. 768/2016 organizarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii, care se desfășoară la București în perioada 5 iulie-27 octombrie și pentru care sunt scoase la concurs un număr de 200 de locuri de auditori de justiție. Dintre acestea, 130 de locuri sunt alocate pentru ocuparea funcției de judecător și 70 pentru ocuparea funcției de procuror. Potrivit IMN, citat de avocat.net, după primul an de studii, auditorii de justiție vor opta, în ordinea mediilor și în raport cu numărul posturilor, pentru una dintre cele două funcții.

Perioada de înscriere pentru ambele concursuri s-a desfășurat între 5 și 26 iulie, iar rezultatele etapei de verificare a dosarelor depuse de candidați au apărut vineri și sunt disponibile aici (INM) și aici (magistratură).

Calendarul probelor:

4 septembrie – proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoștințelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal;
18 septembrie – testul de verificare a raționamentului logic;
3-11 octombrie – susținerea interviului de către candidații la concursul de admitere în magistratură;
12-25 octombrie – susținerea interviului de către candidații la concursul de admitere la INM.
Ce persoane s-au putut înscrie

La concursul de admitere în magistratură și la cel de admitere la INM s-au putut înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile impuse de Legea nr. 303/2004, după cum urmează:

- să aibă cetăţenie română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie licenţiate în drept;
- să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal;
- să cunoască limba română.

Cei care participă la admiterea în magistratură au trebuit să aibă, în plus, şi o vechime în specialitate de cel puţin cinci ani.

Referitor la dosarul de înscriere, acesta a trebuit depus, între 5 și 26 iulie, la tribunalele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în ale căror circumscripții domiciliază candidații.

Cei care candidează la admiterea la INM trebuiau să includă în dosar următoarele documente:

- cererea de înscriere;
- certificatul de naştere (copie certificată);
- actul de identitate (copie certificată);
- diploma de licenţă/adeverinţa provizorie (copie legalizată);
- chitanţa de plată a taxei de înscriere, în cuantum de 450 de lei;
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de cazier fiscal.

Lista a fost valabilă şi pentru candidaţii la admiterea în magistratură, însă aceştia trebuiau să includă şi:

- declaraţia pe propria răspundere privind existenţa unor eventuale întreruperi în activitate;
- CV-ul;
- carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate (copie certificată).

Pentru a se înscrie la oricare dintre cele două concursuri, candidații trebuiau să plăteacă o taxă în valoare de 450 de lei. Aceasta putea fi achitată la casieria tribunalului sau a parchetului la care s-a făcut înscrierea.

Concursul va fi format din două etape, prima fiind eliminatorie.

Potrivit informațiilor publicate de INM, candidaţii vor fi examinaţi în două etape. Prima dintre ele va fi eliminatorie şi va consta în susţinerea a două teste-grilă.

Mai exact, prima probă va fi un test-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice. Acesta va fi format din 100 de întrebări împărţite în mod egal pentru materiile "Drept civil", "Drept procesual civil", "Drept penal" şi "Drept procesual penal". Potrivit regulamentului de concurs, vor fi declaraţi admişi cei care vor obţine cel puţin 70 de puncte, adică echivalentul notei șapte.

A doua probă va consta într-un test-grilă de verificare a raţionamentului logic. Şi aceasta va conţine 100 de întrebări cu răspunsuri punctate, însă vor fi incluse şi 20 de întrebări cu răspunsuri nepunctate (pentru pretestarea în condiţii de concurs). Potrivit avocatnet.ro, la a doua probă vor participa doar candidaţii admişi în urma primei probe şi punctajul minim de promovare va fi de 30 (fiind luate în calcul numai întrebările cu răspunsuri punctate).

În etapa a doua, candidaţii vor avea de susţinut o probă de interviu, care va consta în:

- elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de fiecare candidat şi susţinerea orală a acestuia;
- analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.

La proba interviului vor fi declaraţi admişi cei care vor obţine cel puţin nota șapte.

Nota concursului va fi egală cu suma notelor obţinute în cele două etape, care se calculează în raport cu următoarea pondere: 75% - nota de la prima etapă şi 25% - nota de la etapa a doua. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a notelor.

Citește și: Anul şcolar 2016 - 2017. Care sunt ULTIMELE MODIFICĂRI anunțate de minister

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră