După cinci luni de tăcere sonda Voyager 1 retransmite mesaje către Pământ

23 Apr 2024
După cinci luni de tăcere sonda Voyager 1 retransmite mesaje către Pământ

Sonda Voyager 1, obiectul creat de umanitate care a ajuns cel mai departe de Pământ, a transmis date lizibile pentru prima dată dupa cinci luni, a anunțat agenția spațială americană NASA luni, 22 aprilie, scrie SudOuest

Sonda, care se află la aproximativ 24 de miliarde de kilometri de noi, nu a mai trimis date științifice și tehnice de încredere despre starea sa din noiembrie, a explicat agenția spațială americană.

Cu toate acestea, echipele NASA mai puteau trimite comenzi și sonda, lansată în urmă cu mai bine de 46 de ani, a continuat să funcționeze normal. 

Mesaje de pe Pământ

Potrivit NASA, problema a venit de la un cip dintr-unul dintre computerele de bord numit subsistemul de date de zbor (FDS), a cărui misiune era să formateze datele științifice și tehnice înainte de a le trimite pe Pământ. O soluție pentru a muta codul necesar a dat în sfârșit roade.

Deși mesajele sondei nu mai erau perceptibile, ordinele trimise acesteia de agenția spațială americană au fost totuși primite și executate. Acestea durează aproximativ 45 de ore pentru a face călătoria dus-întors între planeta noastră și Voyager 1. 

NASA a putut verifica starea tehnica a navei spațiale pentru prima dată din noiembrie și va continua să implementeze aceeași soluție pentru recuperarea datelor științifice.

Voyager 1 si Voyager 2 sunt  singurele sonde sunt care călătoresc în spațiul interstelar. Ele poartă la bord înregistrări de sunete și imagini ale Pământului pe plăci de aur și cupru.

De la lansare, călătoria sondelor le-a oferit oamenilor de știință o privire despre cum arată spațiul dincolo de Soare. Misiunea lor este, prin urmare, de o importanță majoră, deoarece extind cunoștințele unei zone neexplorate anterior. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră