Ucraina: principala ofensivă rusă va începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie

03 Mai 2024
Ucraina: principala ofensivă rusă va începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie

Într-un interviu acordat The Economist , generalul Vadym Skibitsky, șef adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, prezice săptămâni dificile pentru Ucraina, scrie Le Monde

El susține că armatei ruse i s-a dat ordin să „ia ceva” pentru a coincide cu celebrarea victoriei din 1945 la Moscova, pe 9 mai. Sau, în lipsă, înainte de vizita lui Vladimir Putin la Beijing, o săptămână mai târziu. Viteza și succesul înaintării vor determina când și unde rușii își vor continua ofensiva. „Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme. Ei au știut întotdeauna că aprilie și mai vor fi o perioadă dificilă pentru noi”, rezumă el.

Preocuparea imediată a Ucrainei este orașul Chasiv Yar, care deschide calea către ultimele orașe mari din regiunea Donețk pe care Moscova dorește să le cucerească. Pentru el, probabil că este doar o chestiune de timp până când orașul va cădea în același mod ca și Avdiïvka. „Totul depinde de rezervele noastre și de proviziile noastre ”, rezumă generalul.

El crede că Rusia se pregătește pentru un asalt în jurul regiunilor Harkov și Sumy din nord-est. Momentul depinde de puterea apărării Ucrainei în Donbass, a spus el. Dar el estimează că principala ofensivă rusă va începe „la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie” .

Rusia are un total de 514.000 de trupe terestre angajate în operațiunea ucraineană, a spus el, o cifră mai mare decât estimarea (470.000 de soldați) dată luna trecută de generalul Christopher Cavoli, comandantul șef al NATO. Generalul Vadym Skibitsky spune că gruparea nordică a Rusiei, cu sediul peste graniță în Harkiv, are în prezent 35.000 de soldați, dar se așteaptă să se extindă la între 50.000 și 70.000 de soldați.

Chiar dacă Congresul SUA a dat undă verde pentru un ajutor militar sporit, vor trece săptămâni înainte ca acesta să ajungă în prima linie. Este puțin probabil ca Ucraina să poată concura cu rușii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră