2023 va fi probabil cel mai fierbinte an din istorie: „Prăbușirea climatică a început", spune ONU

06 Sep 2023
2023 va fi probabil cel mai fierbinte an din istorie: „Prăbușirea climatică a început", spune ONU

Iulie și august au fost cele mai calde luni înregistrate. „Prăbușirea climatică a început”, a deplâns șeful ONU António Guterres, conform Le Figaro.

Vara (iunie-iulie-august) s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, a anunțat miercuri Observatorul European Copernicus, pentru care 2023 va fi probabil cel mai călduros an din istorie.

Valurile de căldură, secetele, inundațiile și incendiile au lovit Asia, Europa și America de Nord în această perioadă, în proporții dramatice și adesea fără precedent, cu costul lor în vieți umane și daune aduse economiilor și mediului.

„Prăbușirea a început”

Emisfera sudică, unde multe recorduri de căldură au fost doborâte în mijlocul iernii sudice, nu a fost cruțată. Sezonul iunie-iulie-august 2023”, care corespunde verii din emisfera nordică, unde trăiește marea majoritate a populației lumii, „a fost de departe cel mai cald vreodată înregistrat în lume, cu o temperatură medie globală de 16,77°C”, a anunțat Copernicus.

Aceasta este cu 0,66°C peste mediile pentru perioada 1991-2020, deja marcată de creșterea temperaturilor medii globale din cauza încălzirii globale cauzate de activitatea umană. Și cu mult peste recordul anterior din 2019, cu în jur de 2 zecimi.

Prăbușirea climatică a început”, a deplâns șeful ONU António Guterres într-o declarație.

„Cel mai călduros din ultimii 120.000 de ani”

Iulie a fost cea mai caldă lună măsurată vreodată, august 2023 este acum a doua, spune Copernicus. Iar în primele opt luni ale anului, temperatura medie globală este „cu doar 0,01°C în urmă față de 2016, cel mai călduros an măsurat vreodată ”.

Dar acest record atârnă de un fir, având în vedere prognozele sezoniere și revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific, sinonim cu încălzire suplimentară. Și „având în vedere excesul de căldură de la suprafața oceanelor, este probabil ca 2023 să fie cel mai călduros an (...) pe care l-a cunoscut umanitatea”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al departamentului de schimbări climatice (C3S) de la Copernicus.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele mileniilor trecute, stabilite folosind inele de copaci sau miezuri de gheață și sintetizate în cel mai recent raport al grupului de experți în climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni pe care tocmai le-am trăit sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, adică de la începutul istoriei omenirii ”, spune Burgess.

Supraîncălzirea oceanului

În ciuda a trei ani succesivi de La Niña, fenomenul opus El Niño care a mascat parțial încălzirea, anii 2015-2022 au fost deja cei mai fierbinți măsurați vreodată. Supraîncălzirea mărilor lumii, care continuă să absoarbă 90% din excesul de căldură cauzat de activitatea umană încă din epoca industrială, joacă un rol major în acest fenomen.

Din aprilie, temperatura medie a suprafeței lor a evoluat la niveluri de căldură fără precedent. „Din 31 iulie până pe 31 august”, chiar „a depășit în fiecare zi recordul anterior din martie 2016”, notează Copernic, atingând bara simbolică fără precedent de 21°C, foarte clar peste toate recordurile.

Încălzirea oceanelor duce la încălzirea atmosferei și la o creștere a umidității, ceea ce determină precipitații mai intense și o creștere a energiei disponibile pentru ciclonii tropicali”, subliniază Samantha Burgess.

Mai puțini nutrienți și oxigen

Supraîncălzirea afectează și biodiversitatea: „sunt mai puțini nutrienți în ocean (..) și mai puțin oxigen” ceea ce amenință supraviețuirea faunei și florei, adaugă omul de știință, care citează și albirea coralilor, înflorirea algelor dăunătoare sau „potențialul colaps al ciclurilor reproductive”.

Temperaturile vor continua să crească atâta timp cât nu vom închide robinetul emisiilor”, în principal din arderea cărbunelui, petrolului și gazului, își amintește Samantha Burgess cu trei luni înainte de COP28 din Dubai.

Această Conferință Climatică a Națiunilor Unite, unde se pregătește o luptă aprinsă pentru sfârșitul combustibililor fosili, ar trebui să readucă omenirea pe traiectoria acordului de la Paris: limitarea încălzirii la mult sub 2°C și, dacă este posibil, la 1,5°C în comparație cu epoca preindustrială.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră