Cercetătorii au construit un model Inteligență Artificială capabil să prezică moartea unei persoane

31 Dec 2023
Cercetătorii au construit un model Inteligență Artificială capabil să prezică moartea unei persoane

Cercetătorii danezi și americani au construit un model AI... capabil să prezică cu „precizie ridicată”moartea unui individ. În 78,8% din cazuri, predicțiile „Life2vec” s-au dovedit a fi corecte, scrie Le Parisien

Inteligența artificială capabilă să prezică decesele? Acesta este modul în care funcționează „Life2vec”.

„Vor muri acești oameni sau vor rămâne în viață în următorii patru ani?” Această întrebare nu este replica principală în cel mai recent film popular științifico-fantastic, ci cea adresată unui model de inteligență artificială. Și programul „Life2vec” ar fi avut destul de mult succes în testul său: în 78,8% din cazuri, predicțiile AI s-au adeverit.

Rezultatele acestui studiu realizat de cercetători din universitățile daneze și americane au fost publicate la jumătatea lunii decembrie în revista Nature Computational Science. Oamenii de știință au alimentat algoritmul cu date compilate de diferite organizații naționale referitoare la aproape 6 milioane de danezi. Aceste statistici detaliază atât istoricul medical al locuitorilor Danemarcei, dar și veniturile acestora, locul de muncă sau locul de reședință.

Din 2008 până în 2016, cercetătorii au instruit programul IA pentru a procesa aceste date, prgramându-l să ghicească evenimentele viitoare pe baza celor din trecut.

„Prevede problemele de sănătate”

Potrivit studiului, atunci când vine vorba de prezicerea riscului de deces sau a posibilelor probleme sociale sau probleme de sănătate, modelul depășește tehnologiile existente. În 2016, cercetătorii și-au testat instrumentul folosind informații culese de la 2,3 milioane de danezi cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani, o grupă de vârstă pentru care riscurile de deces sunt greu de estimat. Pentru test, ei au redus proba la 100.000 de persoane, dintre care jumătate muriseră patru ani mai târziu. În 2020, prognozele AI sunt comparate cu anunțurile de deces: IA a prezis viitorul cu precizie în 78,8% din cazuri.

Potrivit Universității Tehnice din Danemarca, rezultatele se potrivesc cu concluziile științelor sociale: în mod deloc surprinzător, bărbații cu venituri mai mici au mai multe șanse de a muri. Algoritmul ar putea, de asemenea, să anticipeze nuanțe de personalitate.

„Acest model poate fi folosit din motive întemeiate: prezicerea problemelor de sănătate sau sociale întâmpinate de un individ sau implementarea acțiunilor de reducere a inegalităților care afectează un grup”, comentează directorul fundației impact IA, Laura Tocmacov Venchiarutti. Dar se poate întoarce și împotriva lor."

Potrivit acesteia, cea mai „înfricoșătoare” aplicație ar viza companiile de asigurări. Aceștia ar fi foarte interesați să cunoască în prealabil riscul de deces anticipat suportat de un potențial client, pentru a stabili dacă ar trebui să-i asigure sau nu.

Companiile de asigurări folosesc deja acest tip de statistici, dar acest nou model este mult mai de încredere, în opinia Laurei Tocmacov Venchiarutti. „Modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări”, a avertizat Sune Lehmann Jorgensen, unul dintre autorii studiului, pentru revista New Scientist.

Probleme etice

Întrebările etice se acumulează când vine vorba de inteligența artificială. Profesorul danez subliniază importanța acestui tip de studiu pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la utilizarea pe care o fac anumite multinaționale a datelor cu caracter personal. „Vrem să creștem gradul de conștientizare a ceea ce este posibil, nu ar trebui să se facă în spatele unei uși închise în Silicon Valley, ci în mod public, astfel încât să ne putem întreba cum să legiferăm”, a explicat el pentru France Inter.

Laura Tocmacov Venchiarutti consideră că cetățenii „ar trebui să se poată poziționa mai mult pe ceea ce este acceptabil sau nu cu IA” și că baza de date folosită pentru acest nou model „conține probabil părtiniri”. Pe de altă parte, salută faptul că cercetarea se ocupa de acest lucru mai degrabă decât companiile private. „Modelele vor fi mai transparente, pericolele expuse și oportunitățile oferite evidențiate. Cu o firmă privată totul ar fi închis."

Implicată în adoptarea unei IA etică, ea descrie predicția Life2vec ca fiind „impresionantă”. Cu toate acestea, ar trebui să ne așteptăm să putem prezice ora exactă a morții unui individ în viitor? Suntem în stiința viitorului, spune ea. Trebuie mai întâi să ne îngrijorăm de problemele pe care deja le provoacă aceste tehnologii înainte de a lua în considerare scenariile de film american.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră