Ucraina: Volodymyr Zelensky, umoristul care a devenit președinte... și comandant de război?

23 Feb 2022
Ucraina: Volodymyr Zelensky, umoristul care a devenit președinte... și comandant de război?

Înainte de a fi acest președinte prins în inima crizei ucrainene, Volodymyr Zelensky a fost actor și umorist. Inițial, el a fost doar un mic artist care juca în teatrul cafenea din orașul său natal. Devenit președinte, se află în centrul unei crize internaționale cu un război la porțile țării sale. Ziarul Le Figaro îi face portretul.

Prins între Putin și Biden, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va avea umerii să facă față crizei? Amenințarea unei invazii rusești devine din ce în ce mai clară la porțile țării sale. El, actorul, umoristul devenit într-o bună zi Președinte al Republicii, trebuie să se transforme acum într-un comandant de razboi. Cu câțiva ani în urmă, el a distrat publicul cântând la pian în cafenele-teatre. Apoi a urmat acest serial de succes, Servitorul Poporului, în care a jucat rolul unui profesor de liceu propulsat la președinția Ucrainei. Scenariul a devenit profetic. Câteva luni mai târziu, Volodymyr Zelensky a lansat un partid omonim apoi a candidat la alegerile prezidențiale din 2019. În al doilea tur, l-a zdrobit pe președintele în exercițiu Petro Poroșenko, cu 73,2% din voturi.

Volodymyr Zelensky s-a născut în 1978 în Kryvyi Rih, un oraș minier vorbitor de limbă rusă. Când comunismul se prăbușește, orașul se prăbușește și el în delincvență. În timp ce bandele de adolescenți devastau orașul, Volodymyr Zelensky a preferat să joace în cafenele-teatre și s-a lansat în stand-up cu trupa sa, Kvartal 95. După succesul lor la KVN, un spectacol de improvizație foarte apreciat în Rusia, popularitatea sa a crescut pe zi ce trece: a devenit producătorul propriului show la televiziunea rusă. Publicul larg îl cunoaște, oligarhii îl curtează. În 2012, Forbes Ucraina îl creditează cu un venit de 15 milioane de dolari. Și-a tăiat legăturile cu Rusia în 2014, când Putin a anexat Crimeea. În 2015, a creat Servitorul Poporului, un serial TV plin de umor care spune povestea acestui profesor de istorie ales președinte al Ucrainei. Popularitatea lui crește inexorabil iar sondajele îl arată deja ca un potențial candidat. Trecerea de la ficțiune la realitate se face pe un ton de glumă, pe 31 decembrie 2018, când afirmă: „Sunt candidat la alegerile prezidențiale”.

Criticii celui care are atunci doar 41 de ani îl acuză că nu are niciun program real sau experiență politică. Lui îi place să se compare cu Emmanuel Macron, a cărui tinerețe o împărtășește și care reprezintă, ca și el, atracția noutății. Alții îl văd mai mult drept Trump ucrainean. Volodymyr Zelensky își cultivă imaginea anti-sistem, promite pace în Donbass și o luptă necruțătoare împotriva corupției. Opinia publică este de acord. „A fost ales pentru că nu a fost afectat de cazuri de corupție care pătează imaginea clasei politice”, analizează Carole Grimaud Potter, profesor-cercetător în geopolitică și fondator al think tank-ului CREER (Center for Russia and Eastern Europe Research) de la Geneva.

Ferm fata de Rusia

Odată ales, învață din mers. Când Donald Trump îl cheamă, la câteva săptămâni după alegeri, pentru a-i oferi un ajutor militar de 400 de milioane de dolari în schimbul unei anchete asupra companiei de gaze Burisma, unde lucrează fiul rivalului său Joe Biden, Zelensky este de acord. Șeful statului pare viclean, gata de calcule și manevre politice. Împotriva corupției, el a adoptat o lege „anti-oligarh”, care le interzicea în special să finanțeze partidele politice și chiar i-a convins pe deputați să-și ridice imunitatea parlamentară. Ar putea la fel de bine să golească Marea Neagră cu o linguriță. „Într-o țară în care afacerile invadează statul, politica nu are prea multă libertate. A întâmpinat o rezistență puternică din partea ucrainenilor și a parlamentului”, comentează Carole Grimaud Potter.

În ceea ce privește Donbasul, dorințele sale evlavioase de pace cu Rusia se lovesc de un zid. Putin rămâne neclintit. Zelensky s-a întors apoi și a decis să-și întărească pozițiile. În 2021, el a interzis trei mass-media pro-ruse și l-a plasat în arest la domiciliu pe oligarhul Viktor Medvedchuk, a cărui fiică îl are drept naș pe Vladimir Putin.

Un joc de echilibru


În contextul crizei actuale, Zelensky, zvârlit într-un balet diplomatic în care vocea lui nu are nicio greutate, joacă un act de echilibru, denunțând aici mesajele alarmiste ale americanilor, crescând presiunea acolo pentru a cere un calendar clar de intrare în NATO. „Atitudinea lui este destul de contradictorie, confirmă Carole Grimaud Potter. El caută să liniștească comunitatea de afaceri ucraineană, să liniștească populația, punând în același timp presiuni asupra Occidentului pentru a alerta despre situație.

Președintele nu reacționează la provocările rusești și face apel la ucraineni „să rămână calmi”. „Vom sărbători Paștele în aprilie. Și apoi în mai, ca de obicei - soarele, vacanțele, grătarele”, a spus el luna trecută. Dacă nu are loc invazia. În acest caz, actorul-președinte va trebui să descopere un nou rol: cea a unui comandant de război.

 

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră