Cum fac milioane de eurodeputații: sfaturi juridice, discursuri și remedii anti-Covid

06 Mai 2024
Cum fac milioane de eurodeputații: sfaturi juridice, discursuri și remedii anti-Covid Galerie foto (3)

Noile dosare ale eurodeputaților arată că mulți dețin locuri de muncă în afara Parlamentului UE, scrie Politico.

A fi deputat în Parlamentul European se plătește destul de bine. A fi deputat în Parlamentul European care furnizează apă minerală ca protecție împotriva Covid se plătește și mai bine.

Parlamentul lituanian Viktor Uspaskich câștigă 3 milioane de euro anual de la o companie numită Edvervita, potrivit dezvăluirilor publice . În primul rând o afacere imobiliară, Edvervita este, de asemenea, principalul acționar la o companie de apă minerală, al cărei produs, susține Uspaskich, poate proteja împotriva infectării cu virusul care provoacă Covid-19, determinând o anchetă a autorităților, potrivit radiodifuzorului public lituanian LRT. .

Uspaskich, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii, s-a confruntat recent cu acuzații de finanțare a unui portal de dezinformare și, de luna trecută, a fost investigat pentru că ar fi angajat asistenți falși pentru a păcăli Parlamentul European din 500.000 de euro.

Câștigul membrului independent este de departe cel mai profitabil job secundar deținut de un europarlamentar. Dar noile dosare ale parlamentarilor europeni – determinate de o cerință post-Qatargate de a prezenta informații mai detaliate – arată că angajarea din afara este larg răspândită.

Unul din patru deputați europeni a enumerat o activitate plătită în afară de salariul lor ca parlamentari – o cifră care probabil subestimează nivelul muncii în afara, deoarece parlamentarii nu mai sunt obligați să dezvăluie anumite activități care plătesc mai puțin de 5.000 de euro pe an, potrivit Transparency International EU, care a publicat luni o analiză a dosarelor.

Lăsând la o parte declarațiile de sănătate nefondate, totul este legal atâta timp cât europarlamentarii nu se angajează în lobby direct în numele celorlalți angajatori ai lor.

În urma scandalului cash-for-favors din Qatargate, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat încetarea „afacerilor ca de obicei” și a introdus noi reguli care impun deputaților europeni să ofere mai multe detalii despre orice venit extern, făcând, teoretic, mai ușor de identificat conflictele de interes.

Cu toate acestea, reformele au lăsat o mulțime de lacune. Noile reguli nu le mai cer deputaților europeni să raporteze roluri care plătesc mai puțin de 5.000 de euro pe an, iar parlamentarii au votat în mod repetat măsurile care le-ar împiedica să ocupe funcții la organizații înregistrate pentru a face lobby în baza de date a UE privind transparența.

„După toate scandalurile, doar deputații europeni cred că este acceptabil din punct de vedere etic a avea locuri de muncă secundare cu companii care fac lobby asupra instituțiilor”, a declarat Nicholas Aiossa, directorul Transparency International UE.

Nu toți europarlamentarii au participat în mod egal la potențiale câstiguri. Transparency International a constatat că europarlamentarii din dreapta și centru politic aveau mai multe șanse să ia bani și să câștige mai mult decât cei din stânga. (Uspaskich, cel mai mare câștigător din exterior, nu este aliniat cu niciun grup politic – de când a fost dat afară din Renew în 2021 pentru că a făcut comentarii pe care grupul liberal le-a considerat homofob.)

Deputații europeni care obțin bani includ Geoffroy Didier, un europarlamentar francez al Partidului Popular European conservator. El câștigă 115.200 de euro pe an lucrând pentru o firmă de avocatură, CARLARA, care are birouri în Paris și Bruxelles. Specialitățile companiei, potrivit site-ului său , includ sectoarele științelor vieții și chimicale, litigii legate de reglementările UE și asistența acordată „autorităților publice din UE înainte și după reglementări”.

Didier nu a răspuns întrebărilor despre modul în care evită conflictele legate de atribuțiile sale legislative, care includ calitatea de membru în Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European și calitatea de membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor.

Europarlamentarul socialist și democrat Marek Belka, fost prim-ministru și ministru de finanțe al Poloniei, strânge anual peste 21.000 de euro din discursuri. Calitatea de membru al consiliului de conducere completează restul de 105.418 EUR în venituri suplimentare . Printre acestea se numără filiala poloneză a Vienna Insurance Group, care este înregistrată pentru a face lobby instituțiilor.

Într-un e-mail, Belka a recunoscut că ar putea exista o oarecare suprapunere cu sectorul asigurărilor și cu activitatea sa în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European. Cu toate acestea, Belka consiliază VIG doar cu privire la finanțe și management, nu la lobby, a spus el, remarcând un „cod intern foarte strict de conduită” pentru a evita conflictele, cum ar fi evitarea rolurilor de raportor și votarea numai a partidului S&D în dosarele de asigurări.

„Când vine vorba de potențiale conflicte între joburile mele secundare și munca mea în Parlament, mă asigur că acest lucru nu se întâmplă”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră