Sub presiunea Statelor Unite, Xi Jinping este în turneu pentru a „neutraliza” Europa: vizitează Franța, Serbia si Ungaria pentru a adânci diviziunile occidentale

06 Mai 2024
Sub presiunea Statelor Unite, Xi Jinping este în turneu pentru a „neutraliza” Europa: vizitează Franța, Serbia si Ungaria pentru a adânci diviziunile occidentale

 Liderul chinez se bazează pe vizitele sale în Franța, Serbia și Ungaria pentru a adânci diviziunile din blocul occidental, scrie Le Figaro

Xi Jinping revine într-o Europă zguduită de rivalitatea chino-americană cu scopul de a sparge frontul de Vest, într-un context de tensiuni economice și geopolitice în creștere. Președintele chinez a aterizat duminică, 5 mai, în Franța, pentru a începe prima sa vizită pe Bătrânul Continent în cinci ani, într-un climat împovărat de războiul din Ucraina și de escaladarea tensiunilor comerciale cu UE. În aceste vremuri de „turbulențe” , relația cu UE are mai mult ca niciodată o dimensiune „strategică” , având drept priorități „stabilitatea” și „prosperitatea” , proclamă Cotidianul Poporului. Itinerarul liderului regimului comunist reflectă de fapt tensiunea din relațiile cu Europa „atlantistă” de la ultimul său turneu din 2019 și dorința Chinei de a opri „încercuirea” americană jucând pe diviziuni în interiorul unui continent fracturat, după ce l-a primit pe cancelarul german Olaf Scholz la Beijing luna trecută.

Xi și soția sa, Peng Liyuan, vor fi primiți cu mare fast la Elysée, luni, pentru o cină de stat de către Emmanuel Macron, care se dă acum drept un campion al cauzei ucrainene, după ce a lăudat „autonomia strategică” franceză în timpul călătoriei sale la Beijing acum un an. După o oprire în Hautes-Pyrénées, într-un format mai „intim” cu omologul său francez, secretarul general al Partidului Comunist Chinez va zbura în Serbia pe 7 mai, aniversarea a 25 de ani de la bombardarea ambasadei Chinei de către NATO, traumă încă vie la Beijing. Un gest de sfidare față de o Alianță Atlantică în conflict cu Moscova si care privește spre Asia de Nord-Est alimentând anxietatea strategilor roșii. Xi Jinping își va încheia turneul cu două zile în Ungaria a lui Viktor Orban, un mare critic al Bruxelles-ului, care va prelua frâiele președinției rotative a UE pe 1 iulie  .

Ucraina ca subiect „greu” de conversație

Această întoarcere clară spre est, ocolind mari capitale, marchează implicit răcirea relațiilor chino-europene. Acesta vine într-un moment în care Bruxelles-ul se pregătește să impună măsuri de răzbunare împotriva vehiculelor electrice chinezești și desfășoară mai multe investigații care vizează practici „nedrepte” și „ supracapacitate” industrială orchestrate de Beijing. În 2019, Xi a semnat triumfător intrarea remarcabilă a Italiei pe „noile sale drumuri ale mătăsii” la Roma. Apoi a visat la un tratat de investiții (CAI) cu Twenty-Seven, o piață de capital pentru accesul la tehnologiile fabricilor din lume. De atunci, Georgia Meloni a trântit ușa marelui proiect geopolitic al președintelui, iar CAI s-a blocat, pe fondul trezirii europene în fața „concurentului” chinez . De data aceasta, liderul sosește cu ambiții defensive, dornic să oprească alinierea continentului la o linie dură americană, fără a-și nega „parteneriatul nelimitat” cu Kremlinul. Vladimir Putin este așteptat la Beijing în luna mai, ca punct culminant al acestei intense secvențe diplomatice europene, potrivit surselor ruse.

Ucraina promite să fie subiectul „greu” al conversațiilor cu Emmanuel Macron, în timp ce Elysée se agață de nevoia de a „angaja” China, actorul care are cele mai multe „pârghii” pentru a influența „calculele Moscovei . Președintele francez își va duce omologul său la Bagnères-de-Bigorre, unde locuia bunica lui, pentru discuții aprofundate. El intenționează, astfel, să-i returneze amabilitatea lui Xi Jinping, care l-a dus să bea ceai în casa tatălui său, Xi Zhongxun, din Guangzhou, în aprilie 2023. Ambele părți au prezentat elemente deliberate de limbaj, momentul celei de-a 60-a aniversări a recunoașterea diplomatică a Republicii Populare de către generalul de Gaulle, în 1964, parcă pentru a atenua diferențele tot mai mari. Franța, ca și China, promovează „independența” , cooperarea „win-win” și „multilateralismul” , se laudă propaganda, într-o critică abia acoperită la Washington.

Eliberați presiunea occidentală

Dar, în spatele zâmbetelor și a sărbătoririi nostalgice a lui De Gaulle, diviziunea cu privire la Ucraina s-a extins și mai mult într-un an, pe măsură ce președintele Macron s-a transformat într-un campion al cauzei Kievului. Se referă în special la potențiale negocieri de pace, în timp ce Beijingul nu face din plecarea trupelor ruse o condiție prealabilă pentru discuții. „Xi nu are nimic de oferit în privința Ucrainei”, judecă un diplomat cu sediul anterior în capitala Chinei.

În culise, liderul chinez își face puține iluzii despre „autonomia strategică” franceză , evidențiată în discursurile oficiale. Mai presus de toate, el caută să ușureze presiunea occidentală, îndemnând Parisul să modereze ardoarea Bruxelles-ului și sperând să semene discordie în cadrul NATO. „Această vizită nu înseamnă că relația chino-franceză este strânsă. În realitate, nu există nimic independent sau antagonist în strategia franceză în Statele Unite. Urmează aproape fără nicio presiune din partea Washingtonului asupra Ucrainei, Taiwanului, Mării Chinei de Sud sau a sancțiunilor tehnologice anti-chineze. Beijingul speră pur și simplu că Parisul nu se va alinia prea strâns cu aliații săi”, subliniază Shi Yinhong, profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

În timp ce creșterea chineză se epuizează, iar Washingtonul a scos la 1 mai o nouă baterie de sancțiuni care vizează companiile chineze care sprijină efortul militar rusesc, Xi își închide rândurile cu ultimii săi aliați europeni hotărât „nealiniați”, președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul Viktor Orban, puncte rare de sprijin într-o regiune de mult sub vraja Drumurilor Mătăsii. Aceste parteneriate pe termen lung sunt susținute de investiții semnificative în Ungaria, precum și de vânzări de arme către Belgrad. „În contextul confruntării cu Statele Unite în Asia, relația cu Europa este crucială pentru a preveni ca China să cadă în izolarea internațională. Ne permite să influențăm relația triunghiulară cu Statele Unite și Rusia”, judecă un politolog independent de la Beijing.

Europa este esențială pentru China pentru a asigura oportunități pentru exporturile sale și accesul la tehnologii înalte

Un politolog independent la Beijing

La Belgrad, Xi va sărbători o „prietenie de fier” cu un guvern în care unul dintre noii membri este ostracizat de Washington pentru legăturile sale cu serviciile de informații ale Moscovei. La Budapesta, cel mai autoritar lider de la Mao, își va aprofunda relațiile cu agitatorul UE, mizând pe polarizarea continentului în timpul alegerilor europene din iunie, precum și pe rupturi transatlantice în eventualitatea revenirii în funcție a lui Donald Trump si o posibilă epuizare a ajutorului american pentru Ucraina lui Volodymyr Zelensky care ar alimenta dilema strategică a Bătrânului Continent.

Ungaria devine un cap de pod chinez pe o piață europeană esențială pentru fabrica din lume, deoarece America își închide porțile și restricționează accesul la tehnologiile sale cheie, cum ar fi semiconductorii. „Europa este esențială pentru China pentru a asigura exporturile sale și accesul la tehnologii înalte ”, consideră acest analist. Odată cu rampa de lansare a tranziției energetice, în care industria chineză vrea să devină partenerul esențial, grație investițiilor masive și unui război nemilos al prețurilor, cu ajutorul subvențiilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră