Petiţie: Familia regală să plătească renovarea Palatului Buckingham

20 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Petiţie: Familia regală să plătească renovarea Palatului Buckingham

Numărul mare de susţinători nu înseamnă însă că petiţia va avea succes. Există un comitet pentru petiţii care o va evalua, va consulta iniţiatorul şi după aceea o va înainta pentru dezbatere membrilor Parlamentului. Legislativul poate respinge petiţia dacă consideră că tema a fost dezbătută recent sau o programează pentru dezbateri.

Lansarea petiţiei vine după ce sâmbătă s-a anunţat că Palatul Buckingham va intra de anul viitor într-un program de reabilitare care va dura 10 ani. Proiectul de lege "piperat" va duce la o creştere cu 66% a fondului alocat familiei regale pentru acţiunile oficiale ale monarhiei.

Mii de britanici cred însă că familia regală ar trebui să plătească pentru luxul maiestăţii sale, regina Elisabeta a II-a. Petiţia sugerează că monarhia şi proprietăţile sale ar putea susţine financiar renovarea palatului. 

Mark Johnson, care a lansat petiţia, a declarat că există o criză imobiliară la nivel naţional, sistemul public de sănătate este, de asemenea, în criză, iar austeritatea a dus la desfiinţarea a numeroase locuri de muncă.

"Acum, familia regală se aşteaptă să ne scotocim buzunarele pentru renovarea Palatului Buckingham. Bogăţiile Coroanei sunt inestimabile. Este, într-un cuvânt, scandalos", a spus Johnson.

Redecorarea, considerată de oficiali drept esenţială, va include înlocuirea boilerelor, a mii de metri de cabluri, ţevi şi reţele electrice. Lucrările vor începe în aprilie anul viitor şi trebuie aprobate prin lege.

Se estimează că renovarea va aduce o serie de beneficii, cum ar fi program de vizită prelungit vara, mai multe tururi private şi economii care ar putea ajunge la 3,4 millioane de lire sterline anual. 

De asemenea, se estimează că lucrarea, făcută pe fiecare aripă a palatului, va fi gata în primii doi ani şi va reduce amprenta de carbon a clădirii cu 40%. Regina petrece o treime din an la Palatul Buckingham, găzduind petreceri în grădină, recepţii, învestituri şi alte evenimente la reşedinţa sa oficială.

Lucrările de renovare trebuie să reflecte vîrsta clădirii care a fost utilizată pentru prima dată ca palat regal de Regina Victoria şi nu a mai fost amenjată din 1952, când Regina Elisabeta a urcat pe tron.

Regina, ducele de Edinburgh şi prinţul Wales susţin complet iniţiativa reabilitării palatului. Când lucrarea va fi finalizată în 2027, grantul acordat familiei regale va reveni la 15%, cât este în prezent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră