Navele NATO se îndreaptă către Marea Egee. Misiunea lor, scufundarea bărcilor traficanților de imigranți

11 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Navele NATO se îndreaptă către Marea Egee. Misiunea lor, scufundarea bărcilor traficanților de imigranți

Mai multe nave ale NATO se află în prezent în drum către Marea Egee, unde vor începe rapid o misiune de combatere a traficului de migranți, planul misiunii urmând să fie definitivat în 24 de ore, a declarat comandantul forțelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove. Informațiile despre traficanți obținute de misiunea navală a NATO vor fi transmise Gărzii de Coastă turce, preferându-se ca acțiunile în forță împotriva traficanților să fie desfășurate direct de Turcia în apele ei teritoriale, nu de navele Alianței.

Potrivit ministrului britanic al apărării, Michael Fallon, această misiune va marca și o schimbare radicală în abordarea crizei migrației pentru că, spre deosebire de misiunea maritimă desfășurată de UE în apropierea coastelor Italiei, migranții care vor fi salvați de navele NATO nu vor fi aduși în Europa, ci returnați Turciei, chiar dacă ei sunt recuperați în apele teritoriale grecești.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, "nu se pune problema opririi sau întoarcerii din drum a unor nave cu refugiați".

Deocamdată nu este clar numărul navelor care vor participa la misiune, dar s-a confirmat că este vorba despre grupul naval 2 al NATO. Până în prezent și-au anunțat contribuția Germania, Turcia, Grecia, Italia, Canada și Danemarca. Breedlove a mai declarat că este posibil să fie nevoie și de alte contribuții pentru susținerea misiunii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră