Luare de ostatici în Franţa. Atacatorul ar fi susţinător ISIS

23 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Luare de ostatici în Franţa. Atacatorul ar fi susţinător ISIS Galerie foto (4)

Împuşcături, luare de ostatici, situaţie neclară la Trebes, în apropiere de Carcassonne. Mai multe persoane ar fi ţinute prizoniere într-un supermarket din localitate, potrivit presei franceze. Atacatorul ar fi un bărbat de origine magrebiană, potrivit presei franceze.

Un bărbat a pătruns într-un Super U din Trebes, unde au fost auzite focuri de armă, potrivit BFM TV.  Anterior, un poliţist a fost rănit prin împuşcare la Carcassonne, autorul atacului fiind acelaşi bărbat refugiat în supermarket.

Potrivit Parchetului, agresorul se revendică din rândurile ISIS. Martori oculari au declarat că acesta ar fi strigat "Allah Akhbar!" şi că este "un soldat al ISIS".

Una sau două persoane ar fi fost împuşcate şi ar fi decedat, potrivit comandamentului Jandarmeriei. "Avem, din păcate, un presupus deces, dar nu putem aduce un medic la faţa locului, pentru a verifica", a declarat generalul Jean-Valery Letterman, care comandă regiunea Languedoc-Roussillon. 

Parchetul antiterorist din Paris a preluat ancheta. Ministrul de Interne Gerard Collomb a anunţat că se deplasează la faţa locului.

Zona în care se află supermarketul a fost complet izolată, potrivit BFM TV. Situația este serioasă, precizează premierul Édouard Philippe. El a adăugat că faptele lasă de înţeles că ar fi vorba despre o acţiune teroristă.

UPDATE

Ostaticii ar fi fost eliberaţi, potrivit primarului oraşului Eric Menassi, citat de  7sur7.be. Autorul atacului ar fi singur în interiorul magazinului Super U, unde ar fi pătruns şi un ofiţer de Jandarmerie.

UPDATE

Autorul luării de ostatici, cunoscut serviciilor de informaţii, ar fi cerut eliberarea lui Salah Abdeslam, Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris în 13 noiembrie 2015, potrivit BFM TV.  Numele suspectului ar fi pe lista FSPRT (Fişier al semnalărilor pentru prevenirea radicalizării cu caracter terorist).

UPDATE

BFM TV confirmă bilanţul de doi morţi în interiorul supermarketului.

Poliţistul rănit prin împuşcare înaintea atacului de la supermarket este într-o stare mai gravă decât se credea iniţial. Glonţul i-a străpuns plămânii şi perforat două coaste, precizează BFM TV. 

UPDATE

Autorul luării de ostatici ar fi un marocan de 26 de ani, urmărit pentru "radicalizare", anunţă o sursă apropiată anchetei, citată de AFP, scrie 7sur7.be.

UPDATE

Forţele speciale au dat asaltul asupra supermarketului şi l-au împuşcat pe autorul luării de ostatici, anunţă BFM TV. Suspectul a fost "neutralizat", adică ucis. Potrivit BFM TV, faptul că suspectul a fost împuşcat, înseamnă că negocierile cu acesta au eşuat. Ultimul ostatic rămas înăuntru, un jandarm, a fost rănit. UPDATE: Jandarmul, care se substituise ostaticilor, în supermarket, a murit sâmbătă dimineaţă. El este considerat acum un erou.

Atacul s-a desfăşurat în trei etape: autorul a atacat un automobilist şi a ucis pasagerul din maşină; ulterior trage asupra unui grup de poliţişti, rănind unul dintre ei; suspectul se refugiază într-un supermarket Super U din Trebes şi ucide două persoane. În total, suspectul a ucis trei persoane. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră