ISIS recurge la fotografii înduioşătoare pentru a atrage adepţi

02 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
ISIS recurge la fotografii înduioşătoare pentru a atrage adepţi

Pe lângă obişnuitele ameninţări cu noi atacuri proferate la adresa Occidentului şi a duşmanilor săi din Siria şi Irak, ultimul subiect tratat în revista Dabiq pare să aibă o abordare mult mai nuanţată, în încercarea de a câştiga adepţi.

Un articol intitulat "Contemplând Creaţia", atribuit luptătorului Abul-Harith ath-Thaghri, abordează gândurile acestuia în timp ce e de pază în Siria. În articol se susţine că o pisică s-a apropiat de militantul ISIS şi, după ce a cântărit dacă este un suflet cu compasiune sau unul agresiv, i-a sărit acestuia în braţe.

Articolul este ilustrat cu fotografia unui luptător în braţele căruia stă un pisoi. Revista online, editată periodic de Statul Islamic include, de asemenea, fotografii cu copii râzând, militari îmbrăţişându-se sau imagini de la ţară. Şi toate acestea în contextul în care atrocităţilor şi execuţiilor sângeroase comise de luptătorii ISIS.

Shiraz Maher, director la Centru internaţional pentru studierea radicalizării  de la King's College din Londra, a declarat că folosirea unor imagini mai blânde este comună propagandei ISIS pentru musulmani. 

“Deşi ne-am obişnuit cu ultraviolența Statului Islamic, clipurile video și imaginile de această natură sunt mult bine cunoscute pentru că efectul lor șocant le face virale", a spus el.

“De ani de zile, mesajele Statului Islamic pentru musulmani şi, în particular, pentru arabi sunt imagini blânde, copii care se joacă, pieţe animate, şcoli şi spitale funcţionale. Cea mai mare parte a propagandei lor este axată pe astfel de imagini. Ceea ce vor ei să sugereze este o viaţă obişnuită ca în orice altă parte a lumii. Şi transmit astfel de mesaje nu numai pentru a crea o imagine de succes al statului pe care îl construiesc, ci şi pentru a-şi arăta partea umanitară", a adăugat Maher.

Înregistrătile video recente, date publicităţii de media ISIS, s-au concentrat, de asemenea, pe aspectele mai puţin violente din aşa-numitul califat, gruparea încercând să zugrăvească o imagine de confort şi plenitudine, în ciuda pierderilor militare severe suferite din cauza loviturilor aeriene.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră