Investigație jurnalistică în SUA. Mai mulți angajați ai Black Cube au demisionat, după scandalul de spionaj de la București

26 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Investigație jurnalistică în SUA. Mai mulți angajați ai Black Cube au demisionat, după scandalul de spionaj de la București Galerie foto (3)

Mass-media americane acordă atenție sporită firmei israeliene de securitate Black Cube, care acum doi ani s-a aflat în centrul unui scandal de proporții în România, ale cărui ițe nu sunt nici acum descâlcite.

Jurnaliștii de la NBC au obținut documente și mărturii din interior, care încearcă să facă lumină în legătură cu activitatea acestei firme, acuzate de amestec în politică la cel mai înalt nivel.

NBC a obținut documente interne și declarații de la un fost angajat, care subliniază impactul asupra companiei israeliene al scandalului de la București, după ce doi angajați ai săi au fost arestați pentru acuzații de spionaj contra șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

În SUA, Black Cube a devenit un subiect de interes mai ales după apariția acuzațiilor că ar fi fost implicată într-o campanie de discreditare a înțelegerii cu Iranul, prima acuzație de implicare în politica internă din SUA.

Campania de discreditare a acordului cu Iranul a fost inițial dezvăluită de cotidianele The Observer și The New Yorker.

Într-o declarație pentru NBC News, Black Cube a declarat că nu are nicio legătură cu acordul privind activitatea nucleară a Iranului.

Campania de discreditare a acordului cu Iranul a fost primul caz public de aparent amestec al firmei israeliene în politica Statelor Unite.

Activitatea politică a Black Cube deseori se intersectează cu prioritățile politicii externe israeliene. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost foarte vehement împotriva acordului cu Iranul.

”Niciodată nu ar acționa împotriva intereselelor Israelului”,  a declarat pentru NBC o sursă familiarizată cu activitatea Black Cube în privința acordului cu Iranul.  Sursa citată a descris Black Cube drept aproape o aripă privatizată a Mossad.

În opinia sa, sunt șanse mici ca Guvernul israelian sau serviciile secrete israeliene să nu fie la curent cu activitatea de discreditare a acordului nuclear cu Iranul, dusă de Black Cube.

Dosarul Black Cube a fost deschis de DIICOT în 2016 și vizează încercări de intimidare la adresa lui Kovesi. Doi cetățeni israelieni, angajați Black Cube, și-au recunoscut deja faptele și au fost condamnați la închisoare cu condamnare. DIICOT nu a pus sub acuzare niciunul dintre cei care au comandat operațiunea executată de Black Cube.

Cei doi cetățeni israelieni din scandalul Black Cube din România, Ron Weiner și David Geclowicz, au fost condamnați la câte 2 ani si 8 luni de închisoare cu suspendare, în ianuarie 2017, pentru că ar fi accesat ilegal adresele de e-mail ale unor apropiaţi ai procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, amintește Digi24.

Ron Weiner a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni., potrivit aceleiași surse.

Arestarea a doi angajați Black Cube pentru acuzații de spionaj contra procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a dus la demisii în firma israeliană și la producerea unei rupturi în interiorul companiei, a dezvăluit pentru NBC un angajat Black Cube, care a rămas sub protecția anonimatului.

Când scandalul din România a devenit public, mai mulți angajați din divizia corporate au plecat. S-a produs o ruptură în firmă și mai mulți oameni au demisionat aproape imediat”, a declarat pentru NBC sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră