Mossad: Avem ochi şi urechi în Iran

10 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Mossad: Avem ochi şi urechi în Iran Galerie foto (2)

Regimul de la Teheran îşi extinde aria de influenţă în Orientul Mijlociu, iar legendarul serviciu de spionaj israelian Mossad dă semne de îngrijorare. Avertismentul referitor la expansiunea iraniană a fost dat chiar de şeful serviciului de spionaj extern la o reuniune de la Ministerul de Finanţe, marţi, informează postul de televiziune Arutz Sheva.

Yossi Cohen, care conduce agenţia naţională de informaţii şi operaţiune speciale ale acesteia, a declarat că Teheranul câştigă teren în Orientul Mijlociu şi este greu de contracarat. De aceea Israelul monitorizează continuu mişcările Iranului atât în plan intern, cât şi extern, având "ochi şi urechi" în interiorul acestei ţări.

Şeful Mossad a declarat că nu crede că agiaţia din ultima vreme din Iran, cu mişcări de protest în mai multe oraşe, este capabilă să răstoarne de la putere actualul regim de la Teheran, dar că o mişcare de masă în viitor ar putea avea acest potenţial.

În opinia sa, ceea ce i-a scos în stradă pe iranieni acum este situaţia economică dificilă a ţării şi aşteptările lor din partea preşedintelui Hassan Rouhani să îmbunătăţească starea economiei.

Înr-o analiză a situaţiei recente din Iran, Deutsche Welle nota următoarele: "De cel puţin doi ani, numeroşi experţi din Iran avertizează că acumularea de probleme economice, sociale şi politice ar putea culmina cu o răzmeriţă. Acum previziunile alarmiste s-au îndeplinit. Presiunea complexelor probleme i-a scos pe oameni în stradă.

Urmările a patru decenii de "Republică Islamică" sunt următoarele: Mai bine de 40 la sută din locuitori trăiesc sub limita relativă a sărăciei. În unele regiuni rurale săracii reprezintă chiar 60 până la 70 la sută din populaţie. Există cel puţin 11 milioane de oameni care trăiesc în adăposturi improvizate la periferia marilor oraşe. Mai bine de un sfert din cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu reuşesc să se angajeze nicăieri. Nici mücar cei cu studii superioare".

Alte stiri din Externe

Ultima oră