Germania: Jurnalul lui Himmler, descoperit în arhivele ruse și publicat în Bild

02 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Germania: Jurnalul lui Himmler, descoperit în arhivele ruse și publicat în Bild

Unii autori germani l-au descris ca fiind ucigașul secolului și aveau argumente: mâna dreaptă a lui Hitler, șeful SS, poliția nazistă, Himmler avea deplină autoritate în privința lagărelor de concentrare și exterminare, el a organizat holocaustul.

Heinrich Himmler nu a fost judecat pentru crime, pentru că s-a sinucis cu o capsulă de cianură ascunsă într-un dinte, imediat după arestare, în 1945, de către soldații britanici.

După 71 de ani, jurnalul lui Himmler a fost găsit în arhivele militare ruse de la Podolsk, oraș situat în sudul Moscovei, unde ar fi fost depus mult timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Cotidianul german Bild va publica episoade din acest document care aduce o lumină nouă asupra industralizării morții în masă comise de regimul nazist.

Un creier i-a stropit mantoul
Jurnalul are aproximativ o mie de pagini și este un soi de agendă care conține date, întâlniri, decizii militare și scene de groază din lagărele morții naziste.

Ziarul britanic The Daily Mail a publicat deja pasaje uimitoare și înfricoșătoare. Într-unul dintre extrase, datat august 1941, arhitectul soluției finale scria ca este aproape leșinat, atunci când asista la execuția evreilor într-un loc din apropiere de Minsk în Bielorusia și creierul unei victime i-a stropit mantoul, citează Daily Mail.

Gaz de eșapament, insecticid

1943, Himmler mărturisea în acest jurnalul despre eficacitatea motoarelor diesel în gazarea prizonierilor din lagărul de exterminare Sobibor. În aceeași seară, un banchet va fi organizat în onoarea lui.

Această metodă de exterminare prin gazul de eșapament va fi înlocuită cu Zyklon B, un puternic insecticid folosit contra puricilor. Într-un al episod, legat de lagărul de exterminare de la Auschwitz, șeful nazismului recomanda folosirea câinilor capabili de a ucide pe oricine, mai puțin pe stăpânul lor.

Punctul culminant al acestui jurnal este, potrivit BFMTV, este la 4 octombrie 1943: reuniunea șefilor de grupuri de la Postdam, în Polonia ocupată de naziști. La ora 17:30, în fața comitetului restrâns, șeful SS ține un discurs în cadrul căruia sunt evocate obiectivele naziștilor:
Vorbesc despre evacuarea evreilor, despre exterminarea poporului evreu (...) Aceasta face parte din planurile noastre, să-i eliminăm pe evrei, să-i exterminăm... o mică afacere.

În al doile război mondial au murit peste 60 de milioane de oameni. Șase milioane de evrei au fost exterminați în lagărele morții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră