Ghici unde s-a mai băgat Black Cube! În Ungaria, pentru discreditarea unor ONG, înaintea alegerilor

08 Iul 2018
Ghici unde s-a mai băgat Black Cube! În Ungaria, pentru discreditarea unor ONG, înaintea alegerilor

Când ai impresia că se apropie concediile şi circulă doar ştiri despre umbreluţe, îngheţate şi condiţii meteo, realitatea îţi oferă pop-corn. Sau acţiune de spionaj şi comploturi, dar nu în filme, ci în viaţa reală. De parcă nu era suficient scandalul provocat în România de apariţia în viaţa publică a firmei israeliene Black Cube, specializată în spionaj, iată că publicaţia europeană Politico vine cu o informaţie interesantă, care adaugă încă o piesă la puzzle-ulul numit Black Cube.

Politico scrie că firma israeliană a fost implicată într-o campanie de discreditare a ONG-urilor din Ungaria înainte de alegerile din aprilie, conform unui fost angajat al firmei şi unei persoane familiare cu situaţia din Ungaria.

Între decembrie 2017 şi martie 2018, ONG-urile şi persoanele care aveau legături cu omul de afaceri americano-ungar George Soros au fost contactate de agenţi care au folosit identităţi false şi i-au înregistrat.

Înregistrările, care au început să fie publicate în cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post şi în cotidianul ungar Magyar Idok, controlat de Guvernul de la Budapesta, cu trei săptămâni înainte de alegeri, au fost folosite de prim-ministrul Viktor Orban pentru a ataca organizaţiile în timpul ultimelor zile ale campaniei. Partidul lui Orban, Fidesz, a câştigat alegerile.

Campania din Ungaria ar reprezenta prima situaţie în care Black Cube a fost utilizată înaintea unor alegeri.

Black Cube este o firmă cu sediul la Tel Aviv care a mai fost implicată în scandaluri în SUA şi Europa, inclusiv România, este  firma fiind angajată de Harvey Weinstein pentru a aduna informaţii despre actriţele care l-au acuzat de hărţuire sexuală şi despre jurnaliştii care îl investigau. Ulterior, compania şi-a cerut scuze pentru această operaţiune.

„Este politica Black Cube să nu discutăm despre clienţi cu nimeni şi nu vom nega sau confirma nicio speculaţie în legătură cu activităţile companiei. Este important de menţionat că Black Cube respectă întotdeauna jurisdicţia locului în care îşi desfăşoară activitatea, urmând sfaturile unora dintre cele mai bune firme de avocatură din Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Black Cube pentru Politico.

Cele două surse au declarat că nu cunosc cine a plătit pentru această operaţiune sau dacă Guvernul de la Budapesta este implicat.

Persoanele care au interceptat reprezentanţii ONG-urilor au folosit nume false europene şi arabe, dar cel puţin două dintre ele vorbeau cu un accent israelian puternic, au declarat reprezentanţi ai organizaţiilor cu care aceste persoane s-au întălnit, scrie politico.eu.

Persoanele care au folosit nume false s-au întâlnit cu cei pe care îi vizau la hoteluri şi restaurante din Budapesta, Viena, Amsterdam, Londra sau New York.

Companiile pe care susţineau că le reprezintă nu existau iar conturile de LinkedIn prezentate erau şterse la scurt timp după întâlniri. Majoritatea numerelor de telefon folosite erau scoase din uz la câteva săptămâni după acele întâlniri.

Politico reaminteşte că două persoane care lucrau pentru firma Black Cube au fost arestate în România în 2016 pentru spionarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. La momentul respectiv, firma israeliană a spus că doi dintre angajaţii săi sunt reţinuţi şi au pledat vinovat în faţa instanţei româneşti şi au primit pedepse cu suspendare şi pedepse cu muncă în folosul societăţii. Un al treilea angajat al Black Cube a fugit din Romania.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră