Stop Soros - Lege nouă contra ONG-urilor din Ungaria

22 Feb 2018
Stop Soros - Lege nouă contra ONG-urilor din Ungaria

După ce timp de câteva luni, în 2017, Cabinetul de la Budapesta şi partidul la putere Fidesz au dus o campanie agresivă la adresa lui miliardarului american de origine ungară George Soros, acum Guvernul ungar trece la etapa următoare. Executivul de la Budapesta intenţionează să adopte aşa-numitul pachet de legi "Stop Soros", a anunţat recent ministrul de Interne Sándor Pintér, scrie Deutsche Welle.

Inamicul preferat al premierului ungar Viktor Orbán se numeşte George Soros. În opinia lui Orbán, miliardarul evreu american originar din Ungaria ar urmări să distrugă cultura creştină a Europei şi naţiunile europene. În acest scop, Soros ar susţine o invazie a bătrânului continent cu milioane de imigranţi musulmani, afirmă Orbán. O presupusă intenţie pe care şeful executivului de la Budapesta o numeşte "Planul Soros", scrie dw.com.

 Pachetul de măsuri este îndreptat împotriva activităţii ONG-urilor - printre ultimele instanţe de control funcţionale asupra puterii de la Budapesta. "Stop Soros" conţine trei prevederi:

- Toate organizaţiile neguvernamentale care, într-o formă sau alta, au vreo legătură cu "migraţia ilegală" vor trebuie să fie înregistrate în Ungaria şi să înainteze cu regularitate rapoarte de activitate. 

- ONG-urile care au de-a face cu "migraţia ilegală" şi a căror funcţionare este asigurată peste 50% cu fonduri din străinătate vor fi obligate să plătească un impozit de 25% din sumele primite de peste hotare.

- Cetăţenilor ungari suspectaţi că ar susţine "migraţia ilegală" le-ar putea fi interzis accesul pe o fâşie cu lăţimea de până la 8 kilometri în zona frontierei externe a spaţiului Schengen. Cetăţenilor străini bănuiţi că ar face acelaşi lucru le-ar putea fi interzis accesul pe teritoriul Ungariei. 

 În cazul în care parlamentul ar aproba noul pachet de legi, Ungaria se va îndepărta şi mai mult de principiile statului de drept şi de valorile fundamentale europene, apropiindu-se de abordări asemănătoare Rusiei, afirmă unii observatori.

Reprezentanţii ONG-urilor din Ungaria nu cred că noul pachet de legi va putea fi adoptat în actuala sa formă. În opinia lor, probabil nu există niciun temei juridic în baza căruia veniturile să poată fi impozitate din cauza provenienţei străine a acestora.

La 8 aprilie, în Ungaria vor avea loc alegeri legislative. Sondajele de opinie indică victoria partidului Fidesz, mai ales că legea electorală este adaptată perfect nevoilor partidului aflat la guvernare. Ca atare, deşi alegerile din Ungaria sunt libere, experţii în drept şi criticii vorbesc despre condiţii incorecte de desfăşurare a plebiscitului, scrie dw.com.

Însă, chiar şi aşa, o nouă majoritate de două treimi pentru Orban se află încă sub semnul întrebării. Prin urmare, mulţi observatori sunt de părere că prin manevre de genul pachetului "Stop Soros", Orbán şi-a propus o polarizare maximă în campania electorală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră