Două enigme ale crizei grecești. Cine a respins planul Greciei? De ce a ales Tsipras soluția referendumului?

03 Iul 2015
Două enigme ale crizei grecești. Cine a respins planul Greciei? De ce a ales Tsipras soluția referendumului?
Vineri,26 iunie, ora 9.00 dimineata. Alexis Tsipras isi cheama cei mai apropiati consilieri in camera sa de la hotelul din Bruxelles. Toti sunt rugati sa-si lase telefoanele la receptie pentru a evita o posibila scurgere de informatii.Trebuia luata o decizie: continua negocierile sau se intorc la Atena, relateaza mai multe ziare americane.

Un pas riscant. Joi noaptea, la intalnirea cu liderii zonei euro, Tsipras ceruse, din nou, o discutie privind reducerea datoriei. A fost refuzat. Asa ca , in camera de hotel Tsipras si cosilierii sai ajung la o singura concluzie:toti creditorii isi doresc intrarea Greciei in incapacitate de plata si iesirea din zona euro.” Cu cat ne apropriem spre ei, cu atat se indeparteaza de noi” ar fi spus Tsipras. A decis sa plece la Atena unde a anuntat referendumul . Un posibil “nu” ar exclude Grecia din UE. De ce a ales liderul Syriza acest pas riscant, ramane, deocamdata, o enigma.Putea continua negocierile, mai tragea de timp dar el a ales sa taie nodul gordian...

Planul surpriza.Anuntul lui Tsipras creeaza tensiune in toate mediile din Europa.Luni, insa, delegatia Greciei de la Bruxelles prezinta reprezentantilor UE o propunere in 8 pagini.In mare sunt acceptate multe dintre sugestiile UE si planul prevede multe majorari de taxe. Totusi, partea greaca anunta ca nu va taia pensiile si propune mentinerea unor facilitati fiscale pentru turismul din insule.Noul plan mai prevede ca unele majorari de taxe sa fie suportate de marile corporatii.

S-a rezolvat. Ba nu...Propunerea starneste reactii pozitive, Francezul Pierre Moscovici de la Comisia Europeana, prieten declarat al Greciei dar si d dar si olandezul Jerroen Dijjsselbloem, seful Eurogrup, voce critica la adresa Greciei,considera acest plan promitator.Negociatorii greci erau entuziasmati: in sfarsit lucrurile se vor debloca si se va gasi o solutie. Asta se intampla luni. Marti dimineata vine socul. FMI,BCE si tarile din zona euro trimit o adresa in care-si exprima dezacordul pentru propunerile facute in urma cu o zi.
Mai mult, cer cresteri de taxe si impozite asupra carora, in negocieri, nu se intelegeau de sase luni.
Nimeni nu mai intelege nimic. Cu o zi cele doua parti parusera ca au gasit o cale de compromis. Ce s-a intamplat luni noaptea? O alta enigma a crizei grecesti... 

Alte stiri din Externe

Ultima oră