CIA: Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului 2024

19 Apr 2024
CIA: Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului 2024

Avertismentul dur din partea unui oficial de top al administrației vine în timp ce Kievul își face griji cu privire la ofensiva de vară a Rusiei, scrie Politico

Directorul CIA, William Burns, a oferit un avertisment dur parlamentarilor de pe Capitol Hill, joi: Dacă nu aprobi acum ajutorul pentru Ucraina, Kievul ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului.

Vorbind la un eveniment la Centrul Prezidențial George W. Bush, Burns i-a îndemnat pe parlamentari să adopte un supliment care ar dedica miliarde eforturilor de război ale Ucrainei.

„Cu impulsul care ar veni din asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să-și reziste până în 2024 și să pună capăt concepției arogante a lui Putin că timpul este de partea lui”, a spus el.

Dar dacă asta nu ajunge la Congres, „imaginea este mult mai îngrozitoare”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul lui 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care el ar putea dicta, în esență, termenii unei înțelegeri politice”.

Este poate cel mai puternic avertisment din partea unui înalt oficial al administrației de până acum în ceea ce privește războiul, venit în timp ce oficialii de la Kiev avertizează că o ofensivă rusă care se profilează în vară - care ar vedea valuri masive de trupe invadând Ucraina - i-ar putea copleși pe soldații din Kiev.

Remarcile lui Burns vin la o zi după ce președintele Camerei, Mike Johnson, a dezvăluit pachetul său foarte așteptat de ajutor extern în timp ce vorbitorul încearcă să obțină voturile necesare pentru a deschide dezbaterea.

Miercuri, președintele general CQ Brown le-a spus parlamentarilor că „câștigurile obtinute din greu de Ucraina pot fi pierdute fără sprijinul nostru”, în timp ce secretarul Apărării Lloyd Austin a avertizat, de asemenea, că, dacă suplimentarea este amânată, aliații și partenerii „se vor întreba dacă suntem sau nu un partener de încredere.”

Președintele Joe Biden a mai spus că sprijină cu fermitate proiectele de lege lansate de Johnson. De luni de zile, administrația a spus că incapacitatea parlamentarilor de a trece ajutorul Ucrainei este un motiv major pentru care Kievul se luptă pe câmpul de luptă.

Sprijinirea Ucrainei în acest moment înseamnă mai mult decât războiul cu Rusia, a argumentat Burns în timpul evenimentului.

„Este vorba și despre Xi Jinping din China, despre ambițiile sale și despre aliații și partenerii noștri din Indo-Pacific”, a spus el. „Aceasta este într-adevăr o întrebare dacă adversarii noștri ne înțeleg sau nu fiabilitatea și determinarea și dacă aliații și partenerii noștri înțeleg și asta.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră