Simina Tănăsescu a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial

20 Iun 2018
Simina Tănăsescu a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial

Simina Tănăsescu, care a avut o discuţie cu judecătorul Curţii Constituţionale a României (CCR) Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia, a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial, anunţă agenţia News.ro.

”În ultimele zile, în spaţiul public au apărut speculaţii cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curţii Constituţionale, ca urmare a unei discuţii purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administraţia Prezidenţială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni şi sunt complet neadevărate acuzaţiile aduse în acest sens. Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curţii Constituţionale, pentru a nu prejudicia instituţia Preşedintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Preşedintelui Klaus Iohannis demisia din funcţia de consilier prezidenţial”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu există nicio presiune din partea Cotroceniului asupra judecătorului Petre Lăzăroiu, iar discuţia dintre acesta şi consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a fost una teoretică, între doi specialişti, însă întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice şi nu ştie de ce judecătorul Lăzăroiu a intrat în acest joc.

  Judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a declarat încă de vineri că a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere preşedintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.

Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal şi că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat pentru G4Media că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze şi nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.

Plenul Curţii Constituţionale a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu discuţia dintre Simina Tănăsescu şi Petre Lăzăroiu. Decizia a fost luată marţi şi anunţată miercuri, după ce Preşedinţia a anunţat demisia Siminei Tănăsescu, anunţă News.ro.

”Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 19 iunie 2018, a hotărât, cu majoritate de voturi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva Curţii Constituţionale, care vizează, în concret, o anumită situaţie de fapt ce este de natură a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu, dar care urmăreşte, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în actuala sa componenţă. Textul scrisorii a fost trimis astăzi către organismele internaţionale mai sus menţionate”, anunţă CCR.

Singura reacţie publică a Siminei Tănăsescu, în întreg scandalul, a fost pentru MEDIAFAX, consilierul trimiţând tot la comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

"În această discuţie (întâlnirea cu judecătorul CCR, Petre Lăzăroiu – n.r.), comunicatul Administraţiei Prezidenţiale e mai mult decât clar, în opinia mea. Ori alte speculaţii nu fac obiectul discuţiei acesteia",a spus Simina Tănăsescu, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a calificat miercuri drept "bine-venită" demisia consilierului prezidenţial Elena-Simina Tănăsescu.

"Demisia doamnei Tănăsescu este foarte bine-venită, (...) având în vedere declaraţiile pe care le-a făcut, neconvingătoare absolut pentru nimeni, şi declaraţiile judecătorului Curţii Constituţionale, lucru care pentru mine semnifică o situaţie foarte gravă şi anume presiuni directe făcute asupra CCR în legătură cu deciziile pe care le-au luat, ceea ce este evident inacceptabil", a declarat Tăriceanu, la Senat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră