Angajaţi români, morţi într-o explozie la o uzină chimică din Cehia

23 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Angajaţi români, morţi într-o explozie la o uzină chimică din Cehia Galerie foto (2)

O explozie puternică a avut loc joi la uzina chimică a Unipetrol, care se află în oraşul Kralupy nad Vltavou, de lângă capitala Cehiei, Praga. Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor locali,Vladimira Kerekova, citată de CTK şi preluată de BBC

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții Ambasadei României în Cehia de la autoritățile locale, până la acest moment, cnci dintre cele șase persoane decedate în urma accidentului au fost identificate ca fiind cetățeni români.

Consulul din cadrul Ambasadei României la Praga s-a deplasat în localitatea respectivă pentru a solicita autorităților competente detalii suplimentare și pentru a acorda asistență de specialitate, se arată într-un comunicat al mae.ro.

De asemenea, misiunea diplomatică a întreprins demersurile necesare în vederea identificării și notificării familiilor cetățenilor români decedați.

Ancheta autorităților locale cu privire la acest incident este în curs de desfășurare.

Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situația și menține în permanență legătura cu autoritățile competente, fiind pregătită să acorde asistență consulară, inclusiv pentru organizarea transportului funerar destinat repatrierii trupurilor neînsuflețite, se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Investigaţia privind această tragedie va dura câteva luni, potrivit specialiştilor citaţi de blesk.cz, care adaugă că aceasta este cea mai gravă explozie din 1960 până în prezent.

Martorii oculari vorbesc despre o puternică explozie care a zdruncinat locuinţele din zonă. "A fost explozie puternică. Totul se zdruncina, pereţii, mesele, ferestrele. Am fugit afară, dar nu se vedea nimic. Brusc au început să apară maşinile de pompieri şi ambulanţele, una după alta", a declarat unul dintre martorii oculari pentru blesk.cz.

Un rezervor petrolier gol a explodat în momentul în care muncitorii se aflau în interiorul său, pentru a-l curăţa. Potrivit blesk.cz, cei şase nu au avut nicio şansă de supravieţuire, suflul exploziei provocând şi rănirea gravă a altor doi, care au fost transportaţi la spital. Unul dintre răniţi a suferit arsuri de gradul doi pe 10% din suprafaţa corpului.

Potrivit act.cz, victimele ar fi cinci cetăţeni străini şi un ceh.

Președintele României, Klaus Iohannis, a aflat cu tristețe despre accidentul produs joi  la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, iar altele au fost rănite, se arată într-un comunicat al Administraţei Prezidenţiale.

"Președintele Klaus Iohannis își exprimă profundul regret că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident. Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie", se mai arată în mesajul Preşedinţiei României.

Şi premierul Viorica Dăncilă a transmis, vineri, un mesaj în care-şi exprimă compasiunea şi solidaritatea cu familiile românilor morţi în accidentul de la uzina chimică din Cehia.

Viorica Dăncilă a precizat că se află în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a se asigura că se oferă ajutorul necesar.

"Am aflat cu durere despre accidentul produs la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai multe persoane, între care şi cetăţeni români. Transmit întreaga mea compasiune şi solidaritate familiilor îndurerate. Sunt în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgenţă şi a făcut toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetăţenilor români să primească asistenţa consulară de care au nevoie", a afirmat Viorica Dăncilă, conform unui comunicat transmis de Guvern.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră