Haos pe piaţa gazelor, în Europa, după o explozie uriaşă la un terminal OMV din Austria

12 Dec 2017
Haos pe piaţa gazelor, în Europa, după o explozie uriaşă la un terminal OMV din Austria

Uriașa explozie din Austria, la un terminal de gaz OMV, provoacă haos în livrări și o creștere de prețuri nemaîntâlnită. Italia nu mai primește gaze, iar Slovacia și Ungaria au și ele probleme. Incendiul de la Baumgarten a fost complet stins abia marți după-amiază în jurul orei locale 14:33, a anunțat compania Gas Connect Austria, care gestionează acest terminal de gaze.

 

 

Terminalul unde a avut loc explozia este unul dintre cele mai mari din Europa. În deflagrație, un om a fost ucis și 18 au fost răniți.

Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) și a fost urmată de un incendiu.

"Cauza accidentului nu este clară, dar în prezent presupunem că s-a datorat unei probleme tehnice. Tranzitul gazelor prin Austria spre regiunile din sud și sud-est este în prezent afectat în mod negativ. Operatorii de conducte din țările vecine au fost informați imediat, astfel încât să poată lua la timp măsuri", informează Gas Connect Austria, companie controlată de grupul energetic austriac OMV.

Terminalul de gaze, situat lângă frontiera cu Slovacia, este un punct major de distribuție în Europa. Pompează gaze venite din Rusia și Norvegia către vecini, inclusiv către Germania și Italia. De altfel, italienii sunt cei mai afectați: livrările de gaze spre ei au fost sistate și e stare de urgență.

Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marţi starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, după explozia la terminalul din Austria, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

”În baza reglementării europene şi a planului de urgenţă naţional, ministerul a declarat starea de urgenţă” şi ”supraveghează în mod constant situaţia în legătură cu operatorii, pentru a verifica timpul necesar reluării fluxurilor”, afirmă sursa citată.

La Bruxelles, grupul special al Uniunii Europene care se ocupă de coordonarea livrărilor de gaze a anunțat că urmărește îndeaproape situația, după ce italienii au rămas fără gaz, iar Slovacia, Ungaria și Croația întâmpină și ele probleme în alimentare.

Preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani din cauza exploziei de la terminalul de la Baumgarten, Austria, cel mai mare şoc fiind resimţit de Marea Britanie, potrivit Bloomberg. 

Această explozie a urcat brusc preţul gazelor în Europa, iar în Marea Britanie nivelul acestuia a crescut cu 23% miercuri, atingând cel mai mare nivel din 2013. Şocul este resimţit dur, în contextul ninsorilor căzute în ultimele zile în Europa de Vest, iar cele mai multe state fac ultimele pregătiri înainte de începerea iernii.

Totodată, Marea Britanie nu are capacitate de stocare şi interconectări la nivelul statelor de pe continent, ceea ce o face mai vulnerabilă la astfel de şocuri, potrivit Bloomberg, preluat de news.ro.

În paralel, preţul barilului de petrol Brent a trecut de pragul de 65 de dolari, pentru prima dată din 2015 până în prezent.

Problemele Marii Britanii sunt amplificate şi de închiderea unei reţele importante de conducte din Marea Nordului.

Instalația de la Baumgarten, inaugurată în 1959 și având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele "hub"-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei și sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acțiuni aparține grupului energetic austriac OMV.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea — 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacționează liber pe Bursa de Valori București (BVB).

UPDATE

Ministrul Energiei Toma Petcu a convocat miercuri o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale, în urma căreia a anunţat că societăţile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie news.ro.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs.

Alte stiri din Externe

Ultima oră