Andrei Gheorghe, despre drama mamei sale: “Cu ce a greșit? A crescut copii, a respectat legea iar acum se sfârșește umilita.”

22 Noi 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Andrei Gheorghe, despre drama mamei sale: “Cu ce a greșit? A crescut copii, a respectat legea iar acum se sfârșește umilita.”

Omul de radio Andrei Gheorghe a postat pe Facebook un text, povestea mamei sale care, internata intr-un spital pentru un control de rutina a contactat o infectie nosocomiala. Iar lucrurile au parut la un moment dat a scapa de sub control.

Ce veti citi este povestea posibila fiecaruia dintre noi, oricand...

Mama mea e in spital, in Constanta. E batrina, bolnava si plânge. S'a internat pentru un control de rutina. I s'a instalat o branule care a provocat o infecție violenta. Mina i s'a umflat ca un butuc, o doare, i s'a comunicat ca va trebui operata, nu doarme, suferă si vrea sa moara. Nu mai vede bine si imi spune ca operația costa 6000. Nu are banii ăștia, a muncit o viața dar nu ii are. Casa a pierdut'o, prietenii i'au murit, copilul e in alt oraș, e sigura si speriata. Ce sa fac? Cum sa o ajut? Cum sa asist indiferent la atâta nedreptate? Cum sa ma duc mîine sa plătesc taxele? Sa'i trimit bani? Asta si fac, lunar, de cind a ieșit la pensie. Cu ce a greșit? A crescut copii, a ajutat adulti, a respectat legea, nu a furat, a trăit iubirea iar acum se sfârșește umilita, o epava, un nimic. Un rest de carne măcinat de dinții societății din care a făcut parte dar pentru care astăzi nu mai e decit balast. Dulce, senina batrinete...

Ulterior Andrei Gheorghe a revenit pe Facebook cu o continuare

Despre mama lui Andrei.
Am postat ieri o poveste care a născut comentarii, asa ca ma văd nevoit sa revin cu precizări.
1. Am 55 de ani, nu sint un copil si viețuiesc in România de cind ma stiu. Ca orice roman normal, am grija de părinții mei. 89 pentru generația lor a fost o furtuna pentru care nu s'au pregătit. Pensiile, casele, bătrânețea intr'un fel erau Pre-văzute si in alt fel s'au petrecut. "A pierdut casa" înseamnă, la fel ca si pentru altii, un proces încâlcit in care cîștigătorii au fost avocații si intermediarii. Apartamentul tău in care ai trăit o viața, nu e al tău iar statul iti oferă o suma insuficienta care se topește intre degetele o data cu vremurile. Bani la saltea nu ai, partenerul nu mai este si rudele, care au murit, care de'abia se descurca. Noroc de copil care trimite lunar cit poate si el. Cam asta e. Nici bine, nici rău. Asa e si nimic nu va mai fi ca înainte.
2. Pacient diabetic, cardiac, cu nenumărate complicații. Cum a supraviețuit, ce hotărâre a adus'o pina aici? Poate doar dorința de viața si frica de moarte. Telefoane, doctori, mașini, spitale, coridoare, cozi, infirmiere, asistente si toate bolgiile la un loc populeaza existența unui pensionar roman. E un iad. Si nu sint in situația unor prieteni care se înfrunta cu dementa. Dar asta e, csf? Naicsf, nu?
3. Infecția a fost Nosocomială.
4. Banii s'au cerut pentru o operație la ochi. Suma a fost intre. 4 si 6 mii de lei, "vedem noi, ne înțelegem."
5. Cazul este la trecut, ceea ce am scris s'a "rezolvat" ; frumos cuvint; la vremea sa.
6. Am scris la prezent, de furie, de sila si de pohui, vorba moldovenilor.
7. Am trăit 27 de ani in comunism si restul in ce ne înconjoară. Nu ma pling, am făcut cam ce am vrut dar ce am crezut in 89 azi nu mai ma încălzește. Nu mi'a plăcut ce eram dar nici ce'am devenit nu Imi place. Sărăcie, minciuna, hoție si nesimțire. Conduși de ticalosi, călărind idoli falși ne luptam cu ereticii si nu ne vedem fameii noștri. Sanatate-zero, educatie- nix, sosele- nema, viziune- ioc, misiune- așijderea, catedrale- naționalism- xenofobie, la mai mare. Iar tinerii, tinerii Preaiubiți, de Preaiubire pleacă si fug, caci a fi azi roman, înseamnă sa fii transfug.
8. Cazul prezentat este unic si singular. Si ca sa citez dintr'o intervenție otarita: "țara are dreptul sa decidă cui ii acorda demnitate" si ma întreb: ce'o fi făcut doamna Gheorghe de are țara dreptul sa'i refuze demnitatea? E, o fi făcut ea ceva, o fi scuipat, vorbit urit, nu?

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră