Dezinfectanți diluați: Amenințare la sănătatea publică, o explicație a unor cazuri de malpraxis și infecțiilor nosocomiale

16 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Dezinfectanți diluați: Amenințare la sănătatea publică, o explicație a unor cazuri de malpraxis și infecțiilor nosocomiale



Doctorul Liviu Muntean, în calitate de chirurg și manager al Spitalului de Pediatrie din Brașov, anunță de pe facebook că, dezinfectanții diluați reprezintă un atentant la siguranța națională, cere să fie publicată lista celor care au primit mită de la firma Hexi și ia în calcul să acționeze în instanță Hexi.

Spitalul pe care îl conduc a cumpărat de la Hexi. A cumparat prin achiziție directă, la pretul cel mai mic de la firma care avea absolut toate avizele (spre deosebire de alte firme). Diferențele de preț nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul ca Hexi era firma românească și nici nu avea verigi intermediare de producție, distribuție, etc.(...)

Cred că se poate vorbi de atentat la siguranță națională ! Instituțiile statului nostru, ajutate de oamenii lor din presa, diluează problema și aruncă acum anatema asupra managerilor de spitale care sunt acuzați de luare de mită de la Hexi. Insist să fie publicată lista celor care au primit mita de la Hexi pentru că personal mă simt profund lezat de această acuză. La rândul meu acuz de ipocrizie pe toți cei care,prin cadrul legislativ creat, ne-au împins dirijat, calculat, premeditat pe culoarul îngust al achizițiilor, ca pe vite la abator, spre Hexi ! (...)
Sunt paralizat de frică pentru că în toți acești ani se pare că am pus in pericol sănătatea pacienților mei și ai spitalului ! Mi-am pus de asemenea în pericol cariera, credibilitatea profesionala, chiar libertatea ! Spre norocul meu sabia malpraxisului nu a căzut niciodată asupra mea.

Încep să-mi revin după o săptămână de coșmar, voi consulta un avocat pentru că vreau sa acționez în instanță Hexi atât din postura de manager cât ți de medic, iar lista acuzațiilor va fi mare. (...) , scrie medicul Liviu Muntean
Recent, doctorul Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic Sfânta Maria din București, atragea atenția că, deşi a refuzat produse Hexi Pharma, a fost obligat de legislaţie să le cumpere. Ba mai mult, dezinfectanţii produși de firma lui Condrea nu ar fi singurii cu probleme. Chirurgul și managerul Narcis Copcă subliniază că, după ce sunt folosite unele biocide, care sunt alcool pur, medicii aveau mâinile ca niște crocodili, cu eritem, prurit...

Doctorul Cătălin Crîstoveanu, șef de secție la Spitalul MS Curie din București, a declarat că la secția ATI a acestei unități medicale, vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii. Suntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva. Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sunt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză",consideră dr. Crîstoveanu.

Prof. dr. Gheorghe Burnei, șef de secție în Spitalul MS Curie, subliniază că aceste controale ar trebui extinse obligatoriu și asupra altor materiale folosite în spitale cum sunt feșe, pansamente etc. deoarece există suspiciunea că nici acestea nu sunt conforme standardelor. De asemenea, inclusiv prof. dr. Burnei spune că este posibil ca multe acuzații de malpraxis să aibă explicații în folosirea acestor dezinfectanți diluați.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră