Cum a ajuns coronavirusul să lovească în meteorologie

08 Apr 2020 | scris de I.D.
Cum a ajuns coronavirusul să lovească în meteorologie

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) este îngrijorată de repercusiunile pandemiei de COVID-19 asupra cantităţii şi calităţii observaţiilor şi previziunilor meteorologice.

„Schimbările climatice continuă să aibă incidenţe, iar numărul catastrofelor de origine meteorologică este în creştere. Iar pandemia de COVID-19 este o provocare suplimentară”, a declarat la Geneva secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Noul coronavirus ar putea exacerba riscurile „multipericol” la nivel naţional, şi este esenţial ca guvernele să acorde atenţie capacităţilor naţionale de alertă timpurie şi de observări meteo, este de părere Taalas.

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a avertizat Organizaţia Meteorologică Mondială.

Avioanele

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vântului şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.

„În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat reprezentanţii OMM.

Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, „pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

Alte stiri din Vremea

Ultima oră