Impactul coronavirus duce la cea mai mare scădere de gaze cu efect de seră de la al Doilea Război Mondial

06 Apr 2020 | scris de I.D.
Impactul coronavirus duce la cea mai mare scădere de gaze cu efect de seră de la al Doilea Război Mondial

Măsurile de carantinare impuse la nivel mondial vor avea ca efect o scădere de până la 5% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la finalul lui 2020, a spus, la Digi24, Roxana Bojariu, climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie. Aceasta ar fi cea mai mare reducere a gazelor poluante înregistrată de la al Doilea Război Mondial încoace.

“Impactul cel mai mare al acestei situații determinate de coronavirus a fost asupra gazelor cu efect de seră și sunt specialiști care sugerează că până la sfârșitul anului am putea avea reduceri de 5% în emisii. Ar fi cea mai mare reducere de la al Doilea Război Mondial. A mai fost o reducere de emisii după criza din 2008, în 2009 au scăzut aceste emisii cam cu 1,4%. În afară de reducerea gazelor, avem și reducerea poluării. Acele substanțe care determină intensificarea efectului de seră sunt și poluanții locali, cei care determină probleme pentru sănătatea publică în orașe”, a spus Roxana Bojariu la Digi24.

Însă climatologul avertizează că beneficiile sunt de moment, deoarece nu există ajustări structurale prin care economia lumii să funcționeze cu mai puține emisii.

“Ne așteptăm ca atunci când criza începe să dispară să avem o reluare mai rapidă a emisiilor, sau poate e o lecție să învățăm că putem să muncim mai mult la distanță și fără atât de multe conferințe în care avem de înlocuit cu teleconferințe”, a mai spus șeful Departamentului de Climatologie din ANM.

Rob Jackson, președintele Proiectului Global Carbon, care face estimări la nivel global privind emisiile de gaze nocive, spune că acestea ar putea scădea cu mai mult de 5% în comparație cu anul precedent. Ar fi prima scădere înregistrată după criza financiară din 2008.

“Căderea URSS, crizele financiare sau crizele de petrol din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile de gaze în modul în care această situație a făcut-o”, a declarat Jackson, profesor la Stanford University din California, citat de Reuters.

Climatologii au avertizat statele lumii că emisiile de la nivel global trebuie să coboare începând din 2020 pentru a evita cel mai nedorit impact al schimbării climatice.

După ce emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut după criza financiară din 2007-2008, au urcat imediat cu 5,1% după ce economiile și-au revenit, potrivit lui Jackson.

Modelul acesta al revenirii imediate a început deja să se vadă în China, unde emisiile au scăzut, potrivit estimărilor, cu 25%, după ce statul și-a închis fabricile și a restricționat mișcarea oamenilor. Între timp au revenit la nivelul de dinaintea crizei forțate de coronavirus.

Alte stiri din Verde

Ultima oră