Lumea se confruntă cu un ''apartheid climatic'', iar săracii suportă ce este mai rău

26 Iun 2019 | scris de Ion Marinescu
Lumea se confruntă cu un ''apartheid climatic'', iar săracii suportă ce este mai rău

Schimbările climatice creează noi inegalităţi în lume, este de părere un expert al Naţiunilor Unite, citat de lexpress.fr. Pe de o parte sunt bogaţii, care se pot adapta mai bine. Pe de alta, săracii, care au de îndurat ce este mai rău, deşi sunt cel mai puţin responsabili de situaţia în care a ajuns Planeta.

În opinia expertului, asistăm la un adevărat "apartheid climatic".

Raportorul special al Naţiunilor Unite privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a avertizat într-un nou raport că "schimbările climatice ameninţă să anuleze progresul din ultimii 50 de ani în materie de reducere a sărăciei".

Raportul, care va fi prezentat săptămâna viitoare în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, se bazează pe cercetări care prevăd că schimbările climatice ar putea lăsa 140 milioane de persoane fără adăpost în ţările în curs de dezvoltare până în 2050.

"În mod pervers, în timp ce săracii sunt responsabili doar pentru o mică parte din emisiile globale, ei sunt cei care vor plăti preţul schimbărilor climatice şi care au cea mai mică capacitate de a se proteja", a declarat Philip Alston într-un comunicat de presă.

"Riscăm să vedem scenariul unui 'apartheid climatic' în care oamenii bogaţi plătesc pentru a scăpa de caniculă, de foame şi de conflict, în timp ce restul lumii este lăsat să sufere", a mai spus Philip Alston.

Expertul ONU a subliniat faptul că, în pofida avertismentelor repetate cu privire la ameninţările pe care le reprezintă schimbările climatice, această problemă rămâne "o preocupare marginală".

El a criticat în special Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului pentru că nu a acordat atenţie şi resurse suficiente acestei probleme.

Raportorii speciali sunt experţi independenţi care nu vorbesc în numele ONU, ci comunică Naţiunilor Unite rezultatele cercetărilor lor.

 

 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră