Teatrul Evreiesc de Stat la Kulturfest NYC 2015. Invitați speciali: Maia Morgenstern și Alexander Hausvater

12 Iun 2015
Teatrul Evreiesc de Stat la Kulturfest NYC 2015. Invitați speciali: Maia Morgenstern și Alexander Hausvater
ICRNY susține participarea la Kulturfest NYC (14-21 iunie), a Teatrului Evreiesc de Stat (TES) din București, chiar în acest an, când Kulturfest aniversează un secol de la nașterea teatrului idiș din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul întemeietor, la scara mondială, al teatrului idiș din țara noastră, cunoscând faptul că prima trupă de teatru idiș din lume a fost înființată la Iași, în 1876.

Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artiști și oameni de cultură vor realiza 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferințe, expoziții), printre aceștia aflându-se și artiștii din România:

Luni, 15 iunie, de la orele 15 și 20:30, se va juca spectacolul Stele rătăcitoare, al Teatrului Evreiesc de Stat, la Abrons Arts Center Playhouse. Tot luni, 15 iunie, documentarul Moștenirea lui Goldfaden, regia Radu Gabrea, va fi prezentat în cadrul unei serii de filme, la Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance. Invitat special, Nahma Sandrow, istoric de teatru idiș.

În cadrul seriei de simpozioane de la Museum of Jewish Heritage, miercuri 17 iunie, între orele 13:15 – 14:15, regizorul Alexander Hausvater va susține conferința Avrom Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania, urmată de un concert, cu participarea lui Zalmen Mlotek și a invitaților speciali din trupa TES. De la ora 19, la sala Auditorium a ICRNY, Alexander Hausvater va vorbi despre creația sa regizorală, într-o conferință însoțită de film și slideshow, cu fragmente din spectacolele sale din România și din lume.

Joi, 18 iunie, ora 17, actrița Maia Morgenstern și pianista Tatiana Moroșanu vor prezenta spectacolul Astă seară: Lola Blau, la Abrons Art Center.

Kuklturfest NYC reprezintă un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, așa cum a funcționat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calitățile unei politici culturale susținute de România contemporană, în promovarea creației minorităților.

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră