«Ballerina Project» la Bucharest PhotoFest

10 Sep 2016 | scris de Loreta Popa
«Ballerina Project» la Bucharest PhotoFest

Să nu scriu înseamnă să nu respir. Să nu pot trăi experiența a ceea ce am ales să mă definească înseamnă iad. Este important ca mănușa meseriei să ți se potrivească. Alberto Bolocan Simonis a ales chitara, dar fotografia este cea care lasă sufletul lui să atingă ceea ce altfel nu ar reuși. Trebuie să ai răbdare, să cunoști oamenii, să te lasi depășit, să zâmbești mult, să nu te grăbești, să vezi, să simți, să ai încredere, să știi, să afli, să nu încetezi să te minunezi și, mai presus de toate, să iubești. Fotografia pentru el este mai mult o stare. Are curaj, tenacitate, perseverență și o bucurie permanentă de a explora. Chitarist al formației Talisman, absolvent al liceului de Arte Plastice și al Conservatorului a rămas de-a lungul timpului în zona artistică combinând și dezvoltând arta muzicală și cea vizuală. În continuare, Alberto Bolocan este implicat în mod constant în proiecte muzicale, fotografice și design grafic. Pasiunea pentru fotografie face ca lumea să fie o sursă inepuizabilă de inspirație pentru proiectele sale.

Orice vis pe lumea asta poate prinde viață, mai ales când să ții cu dinții de drumul tău. Oricâți oameni te vorbesc de rău sau de bine, când ești cu aparatul foto în brațe știi că acea clipă e a ta și o poți păstra pentru tine dăruind-o tuturor. Viaţa înseamnă bucuria permanentă de a explora, de a descoperi, atât lumea, cât si pe tine însuți. Lecţia cea mai importantă pe care o învăţam de-a lungul vieții este credinţa nezdruncinată în iubire. Drumurile noastre păstrează nu numai imagini, dar şi emotii pe care dorim să le împărtăşim semenilor noștri.

#ballerinaproject ©2016 alui Alberto Bolocan are loc pe 15 septembrie, de la ora 18.00 la Teatrul Național din București, în cadrul Bucharest PhotoFest – un festival total al bucuriei vizuale. ”Acest proiect poate fi considerat un studiu de lumini și umbre, mișcări înghețate în timp, forme și volume ce tind spre un ideal interior. Cadrele fac parte dintr-o realitate transformată în ficțiune, rama fiind portalul ce separă cele două lumi creând o poveste intimă și personală. În fotografia de studio ce poate părea regizată și premeditată sau ca fiind lipsită de conținut, ideea controlului total trebuie abandonată permițând accidentalului să se întâmple”, spune Alberto Bolocan.

Emoția exprimată prin mișcările trupului a fost imortalizată, existând o relație intimă cu timpul, înainte și după declanșare. ”Fotografiile funcționează ca o fereastră prin care privitorul are acces la viziunea și lumea interioară a celui care reușește să surprindă emoția creată prin mișcare, imagini ce invită la contemplație. Fundalul uniform scoate mai mult în evidență subiectul având acel aer grafic ca rezultat al clar-obscurului ce dă volum și al liniilor de lumină care aduc aminte de crochiurile studiate în liceul de arte plastice. «Ballerina Project» s-a materializat de la sine odată cu apariția unei noi muze în viața mea. Nevoia Cătălinei Popescu pentru a-și promova noul concept «Ballet Fitness» a fost un refresh și o nouă etapă pentru mine în explorarea fotografiei", a continuat Alberto Bolocan Simonis.

Lansat sub sloganul Let’s get visual!, la care se adaugă un conținut deosebit, Bucharest Photofest îşi propune să aducă în oraș, sub ochii noștri, frumusețea în manifestările ei artistice și să ne implice într-o poveste culturală din care toți să ieșim mai bogați. Organizatorii ne îmbie cu o atmosferă specială de efervescență cultural-vizuală, din care, spun ei, nu avem cum să nu facem parte, fie că suntem profesioniști sau doar iubitori de fotografie Ediția de anul acesta evidențiază artiștii și cultura din Maroc și Franța, iar temele sunt fotografia comercială și fotografia fine art. Împreună, ne vom bucura de prezența unor artişti de anvergură internaţională, care își vor expune lucrările și își vor împărtăși poveștile în mijlocul publicului din România.

Începând din 12 septembrie 2016, Foaierul TNB dinspre Bd. Carol, dedicat, înainte de reconstrucţia şi modernizarea teatrului, Sălii Amfiteatru, devine unul din cele mai importante spații din tot festivalul, unde vor avea loc expoziții, întâlniri şi dezbateri.
„Bucharest Photofest e una dintre poveștile care pot fi spuse despre fotografie. Dar ne dorim s-o povestim atât de frumos, încât să nu rămână doar o întâmplare, ci s-o purtați cu voi până la ediția de anul viitor”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul festivalului.

Bucharest Photofest e despre atmosferă. Despre întâlniri așteptate și neașteptate, despre efuziune și efervescență. Despre profesioniști și iubitori de fotografie care au ce să-și spună. Festivalul vă aşteaptă la Teatrul Naţional din Bucureşti cu următorul program:

· 12 septembrie, ora 18.00, vernisaj expoziţie (Colorful Morocco), de Dan Mirică; de la ora 20.00, vernisaj expoziţie (Imaginary reality) de Anka Zhuravleva (Rusia)
· 14 septembrie, ora 19.00, dezbatere pe marginea expoziţiei lui Dan Mirică, fotograf de origine română
· 15 septembrie, ora 18.00, vernisaj expoziţie (Ballerina Project), de Alberto Bolocan Simonis, fotograf, chitaristul formatiei Talisman, fotograful oficial al festivalului
· 16 septembrie, ora 18.00, vernisaj expoziţie (Twisted Flesh), de Marius Budu, fotograf român, stabilit în prezent în Danemarca; 19.30 - Discuţii pe marginea expoziţiei Marius Budu
· 17 septembrie, ora 12.00 - lighting workshop (LightingLights Up); de la ora 14.00 - workshop (Commercial Photography) - Dan Samoilă, fotograf şi artist vizual, director de creaţie al festivalului
· 20 septembrie, ora 19.00, vernisaj expoziţie (Witness), aparţinând lui Troy Moth (Canada), fotograf, coordonator internaţional al festivalului.Spaţiul expoziţional poate fi vizitat zilnic în perioada mai sus-menţionată, între orele 12.00 – 21.00.

Mai multe detalii pe site-ul festivalului, http://www. bucharestphotofest.com

Alte stiri din Teatru

Ultima oră