Aşteptându-l pe… Iohannis. Ce spectacol de teatru a ales să vadă preşedintele la Festivalul de la Sibiu

20 Iun 2015
Aşteptându-l pe… Iohannis. Ce spectacol de teatru a ales să vadă preşedintele la Festivalul de la Sibiu
Vineri. Sibiu. Festivalul Internaţional de Teatru. Vestea se răspândeşte cu viteza luminii: la ora 21.00, preşedintele Iohannis şi prima doamnă şi-au anunţat prezenţa la Sala Thalia, la spectacolul "Ultima bandă a lui Krapp", o piesa scurtă, într-un act, scrisă de Samuel Beckett. Klaus Iohannis a ales să vadă o piesă de teatru austro-germană care l-a avut în distribuţie pe celebru actor Klaus Maria Brandauer.

Ultimele pregătiri

Aşadar, ce mai freamăt, ce mai zbucium…Se fac ultimele pregătiri, zona se securizează discret, SPP-iștii cu ochi-n patru iau pulsul locului, iar dubele cu jandarmi sunt şi ele la datorie, plasate, pe mai toate străduţele. În faţa teatrului, presa e şi ea acolo.

Se lasă aşteptat…

20.45. "Gata, vine, el e", se aud şuşoteli printre presari. Tresărim. Cameramanii se poziţionează strategic, iar reporterii scot microfonul la înaintare. Măcar o declaraţie… Ne retragem. Ghinion, nu e preşedintele… Klaus Iohannis şi a lui primă-doamnă se lasă aşteptaţi. Covorul roşu e pregătit, iar Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ţine în mană un superb buchet de trandafiri albi. Intuim că sunt pentru Carmen Iohannis.

Avem preşedinte!

Ora 9.00. "S-a oprit o maşină A venit. E sigur preşedintele!", se aud, din nou, voci printre oamenii- sibieni şi nu numai- strânşi în jurul teatrului. De data asta e cu noroc. Punctual ca un neamţ (n.r- spectacolul începea fix la ora 21.00, iar sala era deja plină), Iohannis coboară din maşină, fiind întâmpinat cu aplauze. Este aşteptat de Judith Urban, consulul Germaniei la Sibiu, de Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru, dar şi de alte oficialităţi. În scurt timp, apare şi prima doamnă. Îmbrăcată cu o rochie deasupra genunchiului, cu pantofi cu toc şi cu un zambet larg, Carmen Iohannis salută şi primeşte încântată florile. "Ooo, ce frumoase sunt! Bine v-am găsit! Bună seara! Guten Abend!".

Ora 22.40. Final de spectacol. Ropote de aplauze pentru Klaus Maria Brandauer. De la balcon, prima doamnă pare mai darnică în aplauze decât soţul său care la plecare, în drum spre maşină, a mărturisit că spectacolul a fost "impresionant".

Ora 23.00. Sibiu. Festivalul de Teatru. Spectacole de stradă. Agitaţie. Şi ce dacă plouă în reprize? Miroase a cafea, a plăcinte şi a kurtos kalacs. În Piaţa Mică, totul este spectacol. Turişti străini şi români descoperă straduţele labirintice ale Sibiului. Felinare, discuţii despre teatru şi actori, oameni de cultură şi simplii curioşi. Şi ce dacă plouă în reprize? La Sibiu aveam să descopăr cea mai frumoasă ploaie de iunie.

Sibiul, între spectacole şi ploaie

Spectacolul, cu Klaus Maria Brandauer în rolul lui Krapp, este regizat de Peter Stein. Scenografia îi aparţine lui Ferdinand Wögerbauer, iar costumele sunt realizate de Annamaria Heinreich, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. "«Ultima bandă a lui Krapp» este o piesă scurtă într-un act, scrisă de Samuel Beckett (1906-1989) în 1958 şi care a avut premiera în acelaşi an la Royal Court Theatre în Londra, fiind regizată de Donald McWhinnie şi cu Patrick Magee în rolul lui Krapp. Acţiunea are loc în ziua în care Krapp îşi serbează vârsta de 69 de ani: stând acasă, la biroul său, bătrânul scoate din sertar o bandă de magnetofon pe care îşi înregistrase gândurile despre viaţă şi propria persoană cu 30 de ani în urmă - făcea acest lucru în fiecare an, din ziua în care împlinise 24 de ani.

Cine este actorul Klaus Maria Brandauer

Actorul de origine austriacă Klaus Maria Brandauer, unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei din 2015, este cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul "Mephisto", pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul din "Out of Africa", ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015 se desfăşoară între 12 şi 21 iunie. La ediţia de anul acesta au loc 427 de evenimente din 70 de ţări, în 67 de spaţii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, după cum a declarat Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului, la o conferinţă de presă din 27 mai.
 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră