Zăpada în Antartica își schimbă culoarea devenind verde

21 Mai 2020 | scris de A.A.
Zăpada în Antartica își schimbă culoarea devenind verde

Zăpada verde creată de numărul tot mai mare de alge care au început să înflorească în Peninsula Antartica se va răspândi din ce în ce mai mult odată cu schimbările climatice, au declarat cercetătorii după ce au reușit să genereze o hartă a organismelor, dar și a migrației lor, precizează CNN.

Imaginile din satelit din perioada 2017-2019 suprapuse cu măsurătorile de la nivelul solului din două veri consecutive, au permis cercetătorilor să creeze o hartă a algelor microscopice care au început să înflorească peste toată zăpada Antarticii.

Temperaturile în creștere au creat un mediu propice de dezolvatre, deoarece algele au nevoie de un strat de zădapă umedă pentru a se dezvolta, au declarat cercetătorii pentru CNN.

În timp ce prezenţa algelor în Antarctica a fost remarcată cu mult timp în urmă în cadrul mai multor expediţii, precum cea organizată de exploratorul britanic Ernest Shackleton, nu se cunoştea cu exactitate întreaga amploare a fenomenului.

Zăpada verde creată de alge putea fi observată doar la microscop, dar atunci când organismele cresc în mod simultan, transformă culoarea într-un verde puternic ce poate fi observat chiar și din satelit, conform studiului publicat în jurnalul Nature Communications, miercuri.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi British Antarctic Survey au folosit datele satelitului Agenției Spațiale Europene împreună cu măsurătorile din Golful Ryder, insula Adelaide, peninsula Fildes și insula King George.

''Avem acum o referinţă în ceea ce priveşte locul în care se găseşte înflorirea algelor şi putem vedea dacă multiplicarea acestora va spori în viitor aşa cum sugerează estimările'', a declarat Matt Davey, cercetător la Facultatea de Ştiinţe ale Plantelor din cadrul Universităţii Cambridge, pentru Reuters.

Muşchii şi lichenii sunt consideraţi organismele fotosintetice dominante în Antarctica, dar potrivit noii cartografieri, au fost descoperite 1.679 de zone separate de înflorire însumând o suprafață de peste 1,9 km pătrați, care sunt o componentă cheie în ceea ce priveşte abilitatea continentului de a capta dioxid de carbon din atmosferă.

''Înflorirea algelor în Antarctica este echivalentul lipsei unei cantităţi de carbon corespunzătoare a 875.000 de drumuri pe distanţe medii în maşini alimentate cu benzină în Marea Britanie'', a spus Davey. ''Pare o cantitate foarte mare, dar, în ceea ce priveşte bugetul emisiilor de carbon la nivel mondial, este nesemnificativ''.

''Absoarbe dioxid de carbon din atmosferă, dar nu va face nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte cantitatea de dioxid de carbon care ajunge în atmosferă în acest moment'', a precizat acelaşi expert.

Verdele nu este singura pată de culoare care se observă pe teritoriul Antarcticii. Cercetătorii intenţionează desfăşurarea unor studii similare pe tema algelor roşii şi portocalii, deşi acest lucru se dovedeşte mai dificil de cartografiat din spaţiu.

Chiar dacă topirea zăpezilor va favoriza creșterea algelor, pentru a se răspândi au nevoie de ajutorul animanelor și a păsărilor.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră