Un român îşi leagă numele de un test de sânge privind depistarea precoce a cancerului

17 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un român îşi leagă numele de un test de sânge privind depistarea precoce a cancerului

Cercetătorii anunţă că au făcut un pas important spre elaborarea unui test care le poate spune oamenilor dacă au cancer, cu mult înainte de apariția primelor simptome, relatează nbcnews.com.

Testul de sânge a detectat boala în majoritatea cazurilor, la persoanele cu patru dintre cele mai ucigătoare tipuri de cancer:  mamar, colon, pulmonar şi ovarian, a anunţat echipa de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland.

Testul mai are însă un drum lung de parcurs înainte de a fi folosit pentru screening-ul cancerului, dar studiul indică o modalitate de a ajunge în acest punct, după cum afirmă cercetătorii în revista Science Translational Medicine.

„Există foarte multe aşteptări de la biopsiile lichide, dar majoritatea au fost făcute în cazurile avansate de cancer sau la persoane care știau deja ce să caute“, spune doctorul român Victor Velculescu, profesor de oncologie şi patologie la Kimmel Cancer Center, Universitatea Johns Hopkins, şi conducător al studiului.

"Rezultatul surprinzător este că putem depista un număr mare de pacienţi în stadiu incipient, care au suferit modificări ale sângelui ", a spus Velculescu.

Testul a descoperit cancer în sânge la mai mult de jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală în primul stadiu. Depistarea cancerelor în stadiu avansat era mult mai exactă, dar obiectivul era depistarea bolii într-un stadiu precoce, mai ușor de tratat.

Până în prezent nu există nici un test pe piaţă pentru depistarea precoce a cancerului. "Este ușor să găsiți mutații tumorale dacă știți ce să căutați. Provocarea a fost de a dezvolta un test de sânge care să poată prezice prezența probabilă a cancerului, fără a cunoaște mutațiile genetice prezente în tumorile unei persoane", a spus Velculescu.

"Am folosit această abordare pentru a examina 58 de gene legate de cancer", se arată în raportul echipei de cercetători. Metoda lor implică secvențierea profundă - secvențierea ADN-ului de peste 30.000 de ori pentru a căuta mutații în ADN  celulelor tumorale care plutesc în sânge.

Ei au identificat 62% dintre pacienții cu cancer de stadiu I - patru din cei opt pacienți cu cancer de colon și 90% dintre pacienții cu cancer de colon cu stadiul II, III sau IV.

Ei au obţinut un rezultat pozitiv la 45% dintre pacienţii cu cancer pulmonar stadiul I, 67 % dintre pacienţii cu cancer ovarian stadiul I şi 67% dintre pacienţii cu cancer de sân, stadiul I.

"Este bine, dar nu este un rezultat extraordinar. Testul a ratat un procent mare de cancere și are nevoie de multe îmbunătățiri", a mai spus Velculescu.

Testul va trebui, de asemenea, realizat în grupuri mai mari de pacienți, cu diferite forme de cancer. Primul obiectiv ar fi testarea persoanelor cu risc crescut de cancer, dar fără simptome - cum ar fi fumătorii sau persoanele cu mutații genice care cauzează cancer, precum mutațiile BRCA, a spus Velculescu.

Depistarea cancerului în primele etape ar putea salva multe vieți, a spus el. Cancerul este a doua cauză de mortalitate în Statele Unite.

"Media de supravieţuire între stadiul tardiv şi boala în stadiu incipient la aceste tipuri de cancer ar reprezenta mai mult de un milion de vieţi în fiecare an, în întreaga lume ", a spus Velculescu.

Secvenţierea genetică este costisitoare, de ordinul a câteva mii de dolari pentru cele 30.000 de repetări făcute de echipă, dar costurile scad constant, a spus doctorul român.

Velculescu a mai spus că Johns Hopkins a patentat acest test, iar el însuși este fondatorul unei companii care realizează biopsii lichide pentru pacienţii cu cancer avansat,  Genome Diagnostics.

FDA, Agenţia americană pentru Alimentație și Medicamente, este foarte sceptică față de testele de sânge care pretind că diagnostichează boala înainte de a avea simptome.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră