Un băieţel de 10 ani oferă lumii o nouă minune

20 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un băieţel de 10 ani oferă lumii o nouă minune

Un pas greșit al unui băieţel de 10 ani, aflat într-o excursie de familie în New Mexico, a oferit lumii o minune preistorică, relatează Associated Press şi techtimes.com.

Jude Sparks, în vârstă de zece ani, se afla într-o excursie în desert, în Las Cruces, în noiembrie, cu părinții săi și se juca cu walkie-talkies împreună cu frații săi când a făcut o descoperire accidentală.

Băiatul alerga când s-a împiedicat de un colț, care ulterior s-a dovedit a fi craniul unui stegomastodon vechi de aproximativ 1,2 milioane de ani.

"Fața mea a aterizat lângă mandibula inferioară. M-am uitat și am văzut un alt colț ", povesteşte Sparks, acum în vârstă de 10 ani.

Băiatul știa pur și simplu că nu era o descoperire obișnuită. În timp ce fratele său mai mic, Hunter, credea că este un craniu de vacă, părinții lor au fost de părere că descoperirea aducea mai mult cu un elefant.

Familia a luat legătura cu profesorul Peter Houde de la Universitatea de Stat din New Mexico, după ce a văzut interviul video YouTube despre o fosilă similară găsită cu mulți ani în urmă. 

"Este foarte neobișnuit să găsim aşa ceva", a spus Houde, adăugând că, deşi a primit frecvent apeluri și e-mailuri despre potențialele descoperiri fosilizate, aceasta este complet diferită.

Houde a explicat că, până în prezent, fosila din Ice Age, descoperită de Sparks, este cel de-al doilea craniu intact descoperit în statul american. Familia a avut norocul să viziteze sit-ul unde se aflau fosilele după o perioadă de ploi puternice.

Profesorul Houde și o echipă de la universitate au petrecut o săptămână pentru a dezgropa craniul, după ce au obținut permisiunea proprietarului.

Houde estimează că întregul craniul are aproximativ o tonă. Craniul este însă delicat, fiind în cea mai mare parte gol, cu o suprafață subțire precum coaja de ou. El se așteaptă ca universitatea să expună craniul după ce va fi studiat și reconstruit, ceea ce ar putea dura ani.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră