Plânsul te face mai fericit

25 Aug 2015
Plânsul te face mai fericit
Se spune adesea că râsul este cel mai bun medicament. Dar şi o porţie zdravănă de plâns poate fi reconfortantă. Un nou studiu arată că persoanele care plâng în timp ce urmăresc un film se vor simţi mai fericite după, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii susţin că plânsul produce schimbări în chimia creierului. O altă explicaţie ar fi că după o porţie de plâns ne dăm silinţa să devenim mai fericiţi. Oricare ar fi însă explicaţia, se pare că e bine să plângi. 

În cadrul studiului, 60 de bărbaţi şi femei au fost înregistrate în timp ce urmăreau două filme lacrimogene, iar casetele au fost analizate pentru a vedea dacă subiecţii au vărsat vreo lacrimă.  
De asemenea, ei au fost chestionaţi despre modul cum s-au simţit la începutul şi la finalul filmului. 

60% au plâns în timp ce se uitau la fimul Hachi, povestea unui câine care a rămas devotat stăpânului său mult timp după moartea acestuia. Tragicomedia "Viaţa e frumoasă" a smuls lacrimi la 45% dintre subiecţi. Înregistrările au arătat că femeile erau mult mai predispuse să plângă şi chiar au plâns mai des decât bărbaţii.

Dar cele mai interesante rezultate vin de la sondajele privind starea de spirit a subiecţilor. Cei care nu au plâns spun că nu au simţit nimic după ce au vizionat aceste filme, iar cei care au vărsat o lacrimă-două s-au simţit mai trişti decât înainte. 

Oricum, această stare a fost de scurtă durată, iar în 20 de minute de la sfîrşitul filmului au revenit la starea de spirit iniţială. Şi, la o oră după asta, s-au simţit mai bine ca niciodată, scrie publicaţia Motivation and Emotion.

Cercetătorul Asmir Gracanin, de la Universitatea Tilburg din Olanda, spune că plânsul poate declanşa eliberarea oxitocinei, care creează o stare de bine. O altă explicaţie ar putea fi că filmele i-au întristat atât de mult pe cei care le-au vizionat încât aceştia au depus un efort susţinut pentru a se înveseli. Şi, în fine, poate că subiecţii nu au fost mai fericiţi decât înainte, dar poate au crezut că sunt, deoarece starea lor de spirit a trecut de la o extremă la alta într-o perioadă scurtă de timp .

El a adăugat că de la o porţie de plâns la o stare de bine poate fi un drum lung.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră