Studiu: Fasolea și mazărea cresc saţietatea mai mult decât carnea

09 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Fasolea și mazărea cresc saţietatea mai mult decât carnea

Numeroase diete moderne încurajează consumul ridicat de proteine ​​pentru a ajuta la pierderea în greutate sau pentru prevenirea pierderii masei musculare, odată cu înaintarea în vârstă.

Mai mult, este recomandat un consum mai mare de proteine ​​vegetale din fasole și mazăre, și mai mic de proteine ​​din carne, cum ar fi carnea de porc, de vițel și de vită, deoarece producția de carne afectează mai mult clima decât cultivarea legumelor.

Studiul a demonstrat că mâncărurile bogate în proteine ​​vegetale din fasole și mazăre au crescut mai mult saţietatea participanţilor la studiu decât cele din carne de porc şi viţel. 

De asemenea, studiul a demonstrat că, atunci când participanţii au mâncat o masă bogată în proteine ​​provenite din fasole și mazăre, au consumat cu 12% mai putine calorii la următoarea masă decât dacă ar fi mâncat o masă pe bază de carne.

"O masă bogată în proteine ​​provenite din leguminoase conţine semnificativ mai multe fibre decât o masă bogată în proteine ​​din carne de porc și de vită, care, probabil, au contribuit la starea crescută de saţietate", spune cercetătorul șef, profesorul Anne Raben de la Universitatea Copenhaga.

De asemenea, studiul a demonstrat că o masă mai puțin bogată în proteine, ​​bazată pe fasole și mazăre, a fost la fel de gustoasă şi săţioasă ca și mesele pe bază de carne de porc şi de vițel.

"Este oarecum contrar convingerii, larg răspândite, că trebuie să consumăm o cantitate mare de proteine pentru a crește sațietatea. Acum, studiul sugerează că se poate mânca o masă bogată în fibre, cu mai puţine proteine, pentru a atinge aceeaşi senzație de plenitudine. Între timp, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi definitiv că și mesele pe bază de legume - în special cele pe bază de fasole și mazăre - pot servi ca bază pe termen lung pentru pierderea în greutate, precum şi ca obicei alimentar durabil ", conchide profesorul Raben.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista ştiinţifică Food & Nutrition.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră