Studiu: Copiii ţinuţi din scurt de părinţi vor avea probleme ca adulţi

04 Sep 2015
Studiu: Copiii ţinuţi din scurt de părinţi vor avea probleme ca adulţi
Un studiu realizat de University College London (UCL) din Marea Britanie şi publicat  în The Journal of Positive Psychology arată că sănătatea mentală a unui adult este influenţată de mediul în care acesta a crescut în copilărie, scrie medicalnewstoday.com. 

Studiul a fost realizat pe un număr de  5.362 de persoane, cu vârste cuprinse între 13 şi 64 de ani. Folosind un chestionar cu 25 de întrebări, echipa de cercetători şi-a propus să evalueze trei concepţii diferite despre grijă. Subiecţii adulţi au completat chestionarul descriiind cum îşi amintesc atitudinea şi comportamentul părinţilor lor înainte de a împlini vârsta de16 ani.

Pentru a evalua legătura cu părinţii, participanţii la studiu au fost rugaţi să-şi exprime acordul cu afirmații precum "păreau că înțeleg problemele și grijile mele . Fraze precum "au încercat să controleze tot ce făceam " au fost gîndite pentru a evalua controlul psihologic, în timp ce dezacordul cu afirmații precum " mă lăsa să ies de câte ori doream " era menit să măsoare controlul comportamental .

Conform studiului, copiii asupra cărora părinţii exercită un control psihologic mai mare vor fi afectaţi negativ din punct de vedere al sănătăţii mentale la maturitate, mai exact la vârste cuprinse între 60 şi 64 de ani. Efectul presiunilor exercitate de părinţi asupra copiilor a fost atât de evident încât autorii studiului l-au comparat cu cel al morţii unor prieteni sau rude. 

 "Am descoperit că persoanele ai căror părinţi şi-au manifestat afecţiunea şi sensibilitatea faţă de ele au fost mult mai mulţumite de viaţa lor şi au avut o sănătate mentală mult mai bună ca adulţi" , a explicat dr. Mai Stafford, lector la UCL. 

A nu le permite să ia propriile decizii, să-şi aleagă propriul drum, invadarea intimităţii şi promovarea dependenţei sunt exemple de control psihologic care limitează independenţa copiilor şi îi împiedică să-şi formeze personalitatea.

Din alte studii, echipa de cercetători a aflat că dacă un copil şi părinţii săi au o legătură emoţională solidă, acesta este mult mai capabil să dezvolte legături emoţionale ca adult. Dr. Stafford a adăugat că politicile prin care se reduc presiunile economice şi de altă natură asupra părinţilor  i-ar putea ajuta pe aceştia să-şi îmbunătătăţească relaţiile cu copiii.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!





Alte stiri din Stiinta

Ultima oră