Studiile au confirmat: Somnul de frumuseţe nu e un mit

17 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Studiile au confirmat: Somnul de frumuseţe nu e un mit

Somnul de frumuseţe există, iar oamenii care nu dorm suficient par mai puţin atrăgători decât ceilalţi. Acesta este verdictul unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Stockholm, relatează telegraph.co.uk.

Studiul a implicat 25 de voluntari care au acceptat să fie fotografiaţi după două nopți consecutive de somn bun și, din nou, după ce au dormit doar patru ore, două nopți la rând.
 
122 de membri ai publicului au fost rugați să privească fotografiile, oferind fiecărei persoane o imagine a atractivității, a sănătății, a somnului și a încrederii - și răspunsul la întrebarea: "Cât de mult doriți să socializați cu această persoană din imagine ?“

Când au fost privaţi de somn, voluntarii au fost percepuți mai puțin atrăgători, mai puțin sănătoși și mai somnoroși - iar reprezentanţii din public au fost mai puțin dispuşi să socializeze cu oamenii care nu dormiseră suficient. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește încrederea percepută.

Aceste constatări sugerează că lipsa de somn poate fi detectată pe faţa unei persoane, iar oamenii tind să nu interacționeze cu un individ privat de somn, spun cercetătorii.

Dr. Gayle Brewer, expert în psihologie la Universitatea din Liverpool, a declarat pentru BBC: "Evaluarea atractivităţii este adesea inconștientă, dar toți o facem, și suntem capabili să percepem chiar și indicii minore, cum ar fi dacă cineva arată obosit sau nesăbuit".

"Vrem ca partenerii noștri să fie atrăgători și energici. Acest studiu este un bun prilej de a ne reaminti cât de important este somnul pentru noi", a mai spus expertul.

Cercetătorul principal, dr. Tina Sundelin, a declarat că "oamenii care arată mai atrăgător au şi calități sociale mai bune (conform multor cercetări anterioare), deci nu este deloc surprinzător faptul că și alții doresc să socializeze cu acești oameni. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de oboseală, s-ar putea să apară şi alţi factori. Se presupune că aceia care arată obosiţi ar trebui să nu fie o companie agreabilă (mai putin atenţi, mai puţin sociabili) sau poate chiar să reprezinte un risc, din moment ce lipsa de somn a fost asociată cu mai multe greșeli. Poate că este o combinație a acestor factori".

Studiul a fost publicat în revista Royal Society Open Science.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră