Risc de obezitate pentru copiii cu părinţi fumători

30 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Risc de obezitate pentru copiii cu părinţi fumători

Copiii ai căror părinţi fumează prezintă un risc mai mare de a deveni obezi spre deosebire cei ai cărora nu au acest viciu, arată un raport al Ministerului Sănătăţii din Japonia, conform japantimes.co.jp.

Raportul dat publicităţii joi arată că rata obezităţii pentru copiii de 13 ani care au fost expuşi fumatului pasiv când aveau 6 luni, este cu 2-3 puncte mai mare decât a copiilor în ale căror familii nu se fumează.

Ministerul arată că există o diferenţă statistică semnificativă în cazul ratei obezităţii între cele două grupuri de copii. O relaţie cauzală între fumatul pasiv şi grosimea taliei este însă dificil de stabilit, din moment ce alţi factori, care ar fi putut determina obezitatea, nu au fost eliminaţi de minister. 

Evaluarea a fost realizată prin folosirea unor informaţii dintr-un studiu realizat pe termen lung privind dezvoltarea copiilor născuţi în 2001. Raportul include şi evaluări precum relaţia între obiceiurile alimentare şi problemele dentare şi presiunea psihologică a părinţilor cu copii bolnavi.

Până acum, ministerul a strâns date despre 25.000-33.000 de copii în fiecare an, urmârindu-i până la vârsta de 13 ani. Conform evaluării, la vârsta de 13 ani, 11% dintre băieţi care au fost expuşi fumatului pasiv erau obezi, comparativ cu 8% dintre cei ai căror părinţi nu fumează. 

Pentru fetele de 13 ani, rata obezităţii a fost în jur de 7% la cele cu părinţi fumători şi cu 2 puncte mai mare la cele cu părinţi nefumători, arată studiul.O diferenţă statistică semnificativă există chiar dacă ministerul a reevaluat datele pentru a elimina posibile influenţe ale unor factori ce conduc la obezitate, cum ar fi obiceiurile alimentare ale mamelor, precum ronţăitul între mese sau cinele la ore târzii, arată raportul.

Un sondaj separat, realizat în 2015 de minister în  5.432 de gospodării, indică un procentaj ridicat de fumători, obezitate şi diete dezechilibrate în familiile cu un venit scăzut, decât în cele cu venituri ridicate.

În anul fiscal 2013,  41,5% dintre taţii şi 8,1% dintre mamele cu copii mici fumează, conform ministerului. Guvernul japonez îşi propune să înjumătăţească aceste cifre până în 2024. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră