50% din copacii Terrei, distruşi de la începutul civilizaţiei umane şi până în prezent

03 Sep 2015
50% din copacii Terrei, distruşi de la începutul civilizaţiei umane şi până în prezent
Un nou recensământ global arată că, în prezent, numărul total al copacilor de pe Pământ este de peste 3 trilioane, la jumătate comparativ cu începutul civilizaţiei umane, scrie livescience.com. Studiul este considerat cel mai precis inventar al populaţiei de copaci de pe Pământ şi arată că în total pe Terra sunt 3.04 trillioane de arbori, ceea ce înseamnă 422 de pomi pentru fiecare om de pe planetă.

Noile estimări arată că numărul copacilor este 7,5 ori mai mare decât în evaluările anterioare, spun cercetătorii. La realizarea recensământului, ei au folosit hărţi actuale şi vechi privind întinderea pădurilor pentru a vedea câţi copaci s-au pierdut de-alungul timpului. Şi au descoperit că, de la începutul civilizaţiei umane, 46% din numărul total al copacilor au fost tăiaţi.

"Copacii  se numără printre cele mai remarcabile şi indispensabile organisme de pe Pământ. Abia recent am început să înţelegem extinderea şi distribuţia lor la nivel global", a declarat conducătorul studiului,Thomas Crowther.

Recensământul copacilor îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine distribuţia speciilor de animale şi plante la nivel global, efectele schimbării climatice şi cum copacii îşi creează propriul mediu, spun cercetătorii. În plus, rezultatele acestuia ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să studieze rolul copacilor în circuitul carbonului în natură. Pădurile absorb şi stochează dioxidul de carbon din atmosferă în timpul fotosintezei şi produc oxigen pe care îl eliberează în natură. Ca urmare, copacii joacă un rol cheie în atenuarea efectelor gazelor de seră.

"Stochează o cantitate enormă de carbon, sunt esenţiali pentru circulaţia nutrienţilor, a apei şi calităţii aerului şi pentru nenumărate activităţi umane", a mai spus Crowther . El a mai spus că a fost surprins să constate că numărul copacilor de pe planetă este de ordinul trilioanelor.

Studiul a relevat, totodată, că suprafeţele cu cea mai mare densitate de copaci sunt cele din regiunile subarctice ale Rusiei, în Scandinavia şi în America de Nord. Cele mai mari zone împădurite sunt la tropice, aici găsindu-se  43% din totalul numărului de copaci de pe Pământ.

Activităţile umane reprezintă principalul motiv al dispariţiei copacilor, în primul rând prin defrişări, schimbarea destinaţiei terenurilor şi managementul silvic, mai spun cercetărorii. Aceste efecte combinate duc la pierderea a 15 milioane de copaci pe an, la nivel mondial, au adăugat aceştia.

" Aproape că ne-am înjumătăţit numărul de copaci de pe planetă şi vedem ce impact are acest lucru asupra climei şi sănătăţii oamenilor", a susţinut Crowther . "Acest studiu subliniază eforturile mari pe care trebuie să le facem dacă vrem să însănătoşim pădurile la nivel mondial", a mai spus el. Studiul a fost publicat ieri în Nature.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră