Primul institut de speologie din lume – creația lui Emil Racoviță

22 Iul 2020 | scris de A.V.
Primul institut de speologie din lume – creația lui Emil Racoviță

Acum 100 de ani, la 26 aprilie 1920, marele savant Emil Racoviță înființa, la Cluj, primul Institut de Speologie din lume, relatează rfi.ro

Institutul „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca aflat sub tutela Academiei Romane, este cel mai vechi şi unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare speologică din lume. Alături de Racoviță, în institutul din Cluj și-au desfășurat activitatea doi eminenți biologi: francezul Rene Jeannel, entomolog și biogeograf de seamă și elvețianul Pierre Alfred Chappuis, specialist în fauna acvatică subterană.

Activitatea istitutului a fost, și ea, afectată de valurile istoriei. Prin dictatul de la Viena din septembrie 1940, România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei. În acest context Universitatea din Cluj s-a refugiat la Sibiu, mai puțin Facultatea de Științe care s-a refugiat la Timișoara.

Emil Racoviță a plecat și el la Timișoara, dar a lăsat Institutul de Speologie în grija lui Chappuis, care a putut să rămână la Cluj pentru că era cetățean al Elveției, țară neutră în al II-lea Război Mondial.

După război, Racoviță a revenit la Cluj, dar din păcate nu a mai apucat să reorganizeze Institutul pe care îl crease. La 11 noiembrie 1947 a fost transportat la spital, iar în data de 17 noiembrie murea cel mai mare biolog al României. A fost înmormântat în cimitirul central al oraşului, cu funeralii naţionale organizate de Universitatea din Cluj.

Acum, la exact 100 de ani de la crearea Institutului de Speologie, a fost ”deschisă” publicului o expoziție virtuală dedicată lui Emil Racoviță (click aici).

Expoziția conține documente interesante, desene și schițe făcute de marele savant, fotografii din expediția lui Racoviță în Antarctica, la bordul vasului ”Belgica”, dar și fotografii cu obiecte care au aparținut lui Racoviță.

Expoziția este concepută ca un webdocumentar pe care pot să îl descopere, de la distanță, cu ajutorul internetului, toți cei pasionați de științele naturii și de istoria celui care a fost Emil Racoviță.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră