Oamenii de ştiinţă vin cu o solutie inedită: Export de gheaţă în Antarctica

27 Mai 2015
Oamenii de ştiinţă vin cu o solutie inedită: Export de gheaţă în Antarctica
Oamenii de ştiinţă au de gând să aducă gheață în Antarctica din regiunile muntoase ale planetei, cum ar fi Alpii. Ei se tem că ghețarii montani din întreaga lume se topesc ca urmare a schimbărilor climatice și doresc să stocheze probe de gheață într- un seif, în cel mai rece loc de pe Pământ .

Ei încearcă astfel să păstreze înregistrări ale activităţii atmosferice, deoarece, prin topirea gheţarilor montani, se pierd informaţii preţioase despre cum s-a format atmosfera Pământului în ultimile zeci de mii de ani, informează bbc.com şi bigthink.com.

"Ştim că nivelul dioxidului de carbon în atmosferă este mult mai mare acum decât în ultimele trei milioane de ani. Gheaţa conţine o înregistrare absolut unică despre clima noastră", a declarat oceanograful Mark Brandon de la Open University.

Gheţarii montani, rîurile cu sloiuri enorme de gheaţă, sunt rezultatul a mai mai mult de 18.000 de ani de ninsori, iar legătura între fulgii de zăpadă ce formează gheţarii sunt mici buzunare cu aer. Fiecare bulă de aer este o capsulă mică a timpului, conţinând o bucăţică din atmosfera din vechime.

Echipele de cercetători vor fora la 130 de metri adâncime pentru recolta nucleele de gheaţă în care se regăsesc date despre atmosferă de acum milioane de an. Ei vor colecta câte trei nuclee de gheaţă din Alpi şi Anzi. Două nuclee din fiecare locaţie vor fi duse în Antartica, în timp ce celelalte vor fi trimise la un laborator din Franţa pentru analize.

Anul viitor, Col du Dome va devi primul donator de gheaţă în Antartica, iar în 2017, muntele Illimani din Anzii bolivieni.

Centru naţional francez pentru cercetări ştiinţifice conduce misiunea din Alpi unde temperatura a crescut cu 1,5 grade Celsius între anii 1994 şi 2005. Când straturile superioare de gheaţă se topesc, apa o ia în jos, umplând buzunarele de aer şi ştergând astfel din înregistrările climatice.

„Suntem, probabil, singura comunitate ştiinţifică a cărei arhivă este pe cale de dispariţie. Dacă lucrezi cu coralii, cu sedimentul marin, cu inelele din copaci, materia primă este încă aici și va fi pentru multe secole", a declarat Jerome Chappellaz, membru al corpului de cercetători.

Nucleele de gheaţă vor fi păstrate în congelatoare industriale, ceea este riscant din cauza penelor de curent şi posibilelor defecţiuni tehnice. Arhiva va fi păstrată într-o peşteră de gheaţă la Centrul de cercetare Concordia, operată de cercetători din Franţa şi Italia.

Odată ajunşi în Antarctica, cercetătorii sunt încrezători că gheaţa va rămîne intactă. "Ştim că, şi în condiţiile încălzirii globale, şi chiar a încălzirii Antarcticii cu câteva grade, tot avem acces la cel mai bun frigider de pe planetă. Ştim că aici gheaţa va fi în siguranţă decenii sau chiar secole”, a mai spus Chappellaz.

Păstrarea gheţii din ultimele secole va permite climatologilor să prevadă cum va fi afectată viaţa pe Pământ de creşterea nivelului de CO2. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră