Oamenii de ştiinţă se declară învinşi: Marea barieră de corali, în fază terminală

10 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Oamenii de ştiinţă se declară învinşi: Marea barieră de corali, în fază terminală

După un episod de albire masivă, oamenii de ştiinţă recunosc că Marea barieră de corali din Australia se află într-o "fază terminală", relatează sciencealert.com.

Ultimele date arată că două treimi din Marea barieră de corali au suferit o albire severă, la mai puţin de 12 luni, când 93% au fost afectaţi de un fenomen similar, din cauza verii extrem de călduroase de anul trecut. În 2017, albirea coralilor s-a extins în sud.

Din cei 2300 km ai Marii bariere de corali,1.500 km sunt albiţi, iar de data aceasta albirea nu mai poate fi pusă pe seama fenomenului El Nino.

Cercetătorii estimează că, şi în condiţiile unei creşteri rapide a coralilor şi o refacere a recifului pe parcursul a10 ani, tot este nevoie de cel puţin un an, doi în care albirea să se oprească astfel încât coralii să se poată regenera.

"Este a patra oară când reciful se albeşte sever- în 1998, 2002, 2016, şi acum, în 2017. Coralii albiţi nu sunt neapărat morţi, dar anticipăm în regiunea centrală o pierdere masivă de corali", a declarat James Kerry, unul dintre cercetători, de la Centrul de excelenţă pentru studierea recifului de corali al Universităţii James Cook.

"E nevoie de cel puţin 10 ani pentru o refacere completă chiar şi pentru cele mai rapide specii, aşa că fenomenul de albire din ultimele 12 luni dă zero şanse recifului afectat în 2016 să se refacă", a mai spus el.

Albirea apare atunci când temperatura apei creşte atât de mult încât coralii elimină algele de simbioză care trăiesc pe suprafaţa lor, algele dându-l  culoare şi oferindu-le hrană coralilor în schimbul găzduirii. Fără aceste alge, coralii devin ca nişte oase, încep să nu se mai hrănească şi sunt predispuşi la distrugere. 

Sursa foto: sciencealert.com

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră