E bine să mânânci îngheţată când eşti răcit? Dar să bei lapte?

25 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
E bine să mânânci îngheţată când eşti răcit? Dar să bei lapte?

Există multe voci care susţin că dacă bei lapte sau mânânci îngheţată când eşti răcit, consumul acestora agravează simptomele bolii. Dar cât adevăr există în astfel de afirmaţii?

Teoria care stă la baza unor astfel de afirmaţii e că produsele lactate cresc producţia de mucus, dând senzaţia de gât încărcat, lipicios sau înfundat, ceea ce e diferit de alergia şi/sau intoleranţa la lactoză, relatează BBC.

Pentru a afla cum se simt persoanele care consumă produse ce conţin sau nu lapte de vacă, cercetătorii de la un spital din Australia de Sud au făcut un experiment. Ei le-au dat la 125 de persoane fie lapte de vacă, fie lapte de soia. Tratamentul termic cu aromă de mentă sau de cacao au dat băuturii un gust nedetectabil.

Când o parte dintre consumatorii de lapte de vacă  au fost întrebaţi ce-au simţit, ei au spus că le-a fost mai greu să înghită, că simţeau saliva mai groasă sau că simțeau o jenă în gât. Caz închis, aţi putea spune. Dar, au susţinut același lucru şi cei care au primit lapte de soia, ca placebo.

În cazul persoanelor care credeau că există o legătură între lapte și mucus, a fost mai puțin probabil să detecteze aceste senzații, indiferent de tipul de băutură pe care au primit-o, deși această constatare nu a fost statistic semnificativă.

Numai că participanţii la studiu nu erau răciţi. Aşa că, cercetătorii i-au infectat în mod deliberat pe voluntari cu un virus al răcelii, le-a dat să bea lapte şi le-a cerut să-şi noteze orice simptom, dar şi să-şi colecteze secreţiile nazale şi să le cântărească.

Ei au descoperit că în cazul oamenilor care cred că există o legătură între lapte şi secreţia de mucus e mult mai probabil să spună că au avut unele simptome, deşi ei au produs, de fapt, aceeaşi cantitate de mucus, ca şi cei care credeau că nu există nici o legătură. Deci, consumul de lapte nu are nici un efect asupra secreţiilor de mucus.

Nu există dovezi suficiente că produsele lactate cresc producţia de mucus, dar se pare că le creează oamenilor un disconfort ceea ce ar explica de ce unii susţin că există o legătură, iar alţii nu. 

Ar putea exista un mecanism care să explice acest lucru, dar care nu are nimic de-a face cu mucusul. Laptele este o emulsie, astfel că după ce se amestecă cu saliva, picăturile formează ceea ce se numeşte floculare.

Acest proces, care apare şi în cazul laptelui de soia, ar putea schimba gustul în cazul persoanelor care pun schimbarea pe seama mucusului, deşi nu este aşa. Ceea ce nu se ştie însă e de ce la unii apar aceste schimbări de gust şi la alţii nu.

Dar în cazul îngheţatei? Laptele din îngheţată nu ar trebui să ducă la creşterea secreţiei de mucus, după cum am văzut. Îngheţata este însă un produs rece şi întrebarea este: dacă-l consumăm când suntem răciţi există riscul agravării simptomelor?

Este puţin probabil. Mâncarea servită foarte rece te poate face să-ţi simţi şi stomacul mai rece, dar numai la început, pentru că odată cu începerea digestiei se produce căldură şi te vei încălzi.

Aşadar, când eşti răcit, mănâncă o îngheţată dacă ai poftă sau bea lapte dacă te face să te simţi bine. Nu te vor vindeca, dar nici nu te vor îmbolnăvi sau îţi vor accentua simptomele.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră