DESCOPERIREA INCREDIBILĂ care poate schimba tot ce știm despre formarea Sistemului Solar! Astronomi: Este o SURPRIZĂ TOTALĂ! (VIDEO)

29 Oct 2015
DESCOPERIREA INCREDIBILĂ care poate schimba tot ce știm despre formarea Sistemului Solar! Astronomi: Este o SURPRIZĂ TOTALĂ! (VIDEO)
Cometa Ciuri nu contenește să uluiască astronomii. Cercetătorii de la Universitatea Berna din Elveţia au dezvăluit într-un studiu publicat în revista Nature că sonda spațială europeană Rosetta a detectat molecule de oxigen în atmosfera cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko numită și ”Ciuri”, informează francetvinfo.fr. Descoperirea este atât de importantă încât ar putea pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea Sistemului Solar.
 
Oamenii de știință susțin că moleculele de oxigen au fost descoperite chiar în abundență, fapt ce constituie cu adevărat o ”surpriză totală”. 
 
Spectrometrul Rosina, unul dintre instrumentele-cheie ale misiunii Rosetta, a realizat mai multe măsurători ale gazelor prezente în coada cometei "Ciuri" între septembrie 2014 şi martie 2015, pe măsură ce aceasta se apropia de Soare.  Astfel s-a descoperit că oxigenul molecular, care ar putea fi mai vechi decât Sistemul Solar, reprezintă aproape 4%, raportat la vaporii de apă, în norul care formează coada cometei. 
 
"Este cea mai surprinzătoare descoperire făcută până în prezent în jurul cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko. Oamenii de ştiinţă nu şi-ar fi imaginat niciodată că oxigenul poate să supravieţuiască timp de mai multe miliarde de ani fără să se combine cu alte substanţe", a declarat Kathrin Altwegg, cercetătoare la Universitatea Berna şi co-autoare a acestui studiu. 
 
Este pentru prima dată când cercetătorii descoperă oxigen molecular într-o cometă, chiar dacă acest alotrop al oxigenului a mai fost detectat şi în alte corpuri cereşti acoperite cu gheaţă, precum unii dintre sateliţii naturali ai planetelor Jupiter şi Saturn.
 
"Va trebui, poate, să modificăm teoriile actuale despre formarea Sistemului Solar pentru că, pentru moment, ele nu prevăd prezenţa oxigenului molecular într-o cometă", a declarat André Bieler, cercetător la Universitatea Michigan din Statele Unite, coautor al studiului.
 
"Va trebui să luăm în considerare faptul că oxigenul molecular care scapă din cometa «Ciuri» a fost ţinut captiv în nucleul ei" încă din timpul formării cometei, în acelaşi moment cu formarea Sistemului Solar, au explicat jurnaliștii de la Science et Avenir. Autorii studiului susțin că ”acest fapt înseamnă că Sistemul Solar a fost format dintr-un nor molecular anormal de cald".
 
Cometa Ciuri are o lăţime de 4 kilometri şi se află la 510 milioane de kilometri de Pământ. 
 
Suprafaţa cometei, destul de omogenă ca alcătuire, prezintă o uimitoare diversitate de structuri geologice apărute în urma fenomenelor de eroziune, ca arii ondulate identice cu cele observate la dunele de nisip de pe Marte. 
 
Ca toate cometele, şi Ciuri păstrează urme ale materiei primitive din sistemul solar, care sunt probe ale condiţiilor în care a luat naştere, acum 4,5 miliarde de ani.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră