Emirate: "Însămânţarea" norilor pentru a aduce ploaia

26 Iul 2015
Emirate:
Emiratele Arabe Unite.  Una dintre ţările cele mai aride din lume, astfel încât orice mijloc de a provoca ploaia este bun. Printre acestea „însămânţarea” norilor. Când cerul permite, aparatele Beecheraft decolează pentru a lansa rachete care injectează cristale de sare în nori, cu scopul de a mări condensarea şi lichefierea. La sol, specialiştii Centrului naţional de meteorologie şi seismologie (CNMS), care coordonează acest program special, monitorizează evoluţia meteo pentru a semnala piloţilor momentul oportun pentru plecarea în misiune. Când observă formaţiuni noroase convective cu dezvoltare verticală, piloţii sunt trimişi să verifice şi să „însămânţeze” norii, explică Mark Newman, şef pilot adjunct la CNMS.

Rachetele

Cel mai bun anotimp pentru aplicarea acestui program este vara,  când norii se formează deasupra munţilor Al-Hajar, deviind vântul cald care suflă din Golful Oman, adaugă M. Newman. Forţa curentului de aer ascendent determină numărul rachetelor trase în nori. « Dacă avem un curent de aer ascendent, uşor, tragem, în general, una-două rachete.  Dacă este puternic, tragem patru, uneori, şase, precizează pilotul

Centrul a primit 78 de studii elaborate de 325 de cercetători şi 151 de instituţii. În luna mai, a selecţionat 15 echipe care vor cerceta mijloacele de creştere a precipitaţiilor, având cinci milioane de dolari pentru le distribui studiilor care vor fi admise, potrivit autorităţilor.  Emiratele Arabe face parte din cele 10 ţări cele mai sărace în apă, cu 78 milimetri de ploaie pe an, faţă de 1.220 mm în Marea Britanie, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Desalinizare

Pentru a face faţă nevoilor de apă în creştere datorită dezvoltarii economice rapide, Emiratele au recurs, în principal, la desalinizare, producând 14% din totalul apei obţinute prin desalinizare la nivel global. Astfel, Emiratele sunt al doilea producător de apă prin acest procedeu, după Arabia Saudită.

Comparativ cu desalinizarea, ploaia generată prin « însămânţarea » norilor este un procedu mai puţin costisitor, spune directorul de cercetări al CNMS, Omar al-Yazeedi. Fiecare rachetă lansată în acest scop costă aproximativ 35 de dolari, la care se adaugă cheltuielile cu mentenanţa avioanelor, preţul fiecăuri zbor etc.  În 2o10, patru zile de ploi puternice obţinute prin « însămânţarea » norilor au  însemnat echivalentul producţiei pe nouă ani a unei  uzine de desalinizare de la Abou Dhabi, explică Omar al-Yazeedi.

Nu pierdem nici o picătură de apă

Studiile arată că prin « însămânţarea » norilor s-ar putea mări pluviometria cu 5% până la 70%, în funcţie de formaţiunile noroase. Emiratele cercetează, de asemenea, modul de recuperare a apei de ploaie pentru a nu o pierde prin evaporare sau scurgere în mare. În acest scop, aici s-au construit baraje şi rezervoare pentru colectarea apei. În total, cu 130 de baraje şi diguri, capacitatea stocată a Emiratelor se ridică la aproximativ 120 de milioane metri cubi, potrivit raportului ministerului de resort, un volum semnificaiv pentru una dintre cele mai aride ţări din lume. « Este simplu, noi nu vrem să pierdem nici o singură picătură de apă », spune directorul executiv al CNMS, Abdallah Al-Mandoos. (Traducere şi adaptare după AFP)


 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră