Cofeina noastră cea de toate zilele. Când e prea multă şi ce efecte are

28 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cofeina noastră cea de toate zilele. Când e prea multă şi ce efecte are

Consumată moderat, cofeina are un efect benefic pentru majoritatea oamenilor, dar un aport excesiv poate fi periculos. Conform ultimului ghid dietetic pentru americani, elaborat de Departamentul pentru Agricultură, o cantitate de peste 400 mg de cofeină pe zi este sănătoasă, iar FDA (Food and Drug Administration) susţine că 600 mg pe zi este prea mult.

“Diferă de la persoană la persoană, dar consumul unei cantităţi mari de cofeină poate provoca nervozitate, anxietate, irascibilitate, o creştere a cantităţii de urină eliminate sau bătăi cardiace neregulate”, spune cercetătorul Maggie Sweeney, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins. “Simptomele ar putea fi accentuate în cazul celor care suferă de anxietate sau insomnie”, a adăugat ea.

Aportul zilnic de cofeină poate fi uşor estimat dacă bei cafea sau consumi câteva produse cu cofeină. De exemplu, dacă bei o cafea dimineaţa, apă cu cofeină la prânz şi câteva bomboane mentolate cu cofeină în timpul zilei, poţi depăşi uşor 600 mg. Un aport foarte mare de cofeină poate duce la comă, convulsii, atac de cord, vomă şi chiar deces.

Sursa de cofeină este importantă

Cofeina este prezentă în mod natural în seminţele, frunzele şi fructele mai multor plante, inclusiv cacao, cafea şi ceai, dar există şi cofeină sintetică, aceasta putând fi introdusă în băuturi şi alimente. Deşi nu există diferenţe chimice între cofeina naturală şi cea sintetică, Sweeney spune că restul ingredientelor dintr-un produs ar putea interacţiona cu cofeina. De exemplu, zaharurile sau taurina din mai multe băuturi energizante pot avea efecte diferite asupra atenţiei şi stării generale decât cofeina singură.

Încă nu ştim totul despre cofeină

Cofeina se absoabe rapid la nivelul intestinului. Ajunsă la creier, ea blochează semnalele unor neurotransmiţători care, în mod normal, te fac să te simţi somnoros. Dar, poate avea şi alte efecte asupra organismului, atât bune, cât şi rele. E nevoie de mai multe cercetări, dar conform unor studii, cofeina poate deopotrivă accentua şi ameliora durerile de cap, îmbunătăţeşte performanţele atletice şi memoria, protejează împotriva diabetului de tip 2, previne constipaţia şi accentuează bufeurile la menopauză.

Nu consumaţi multă cofeină deodată

Specialiştii atrag atenţia că există o diferenţă între un aport gradual de 400 mg de cofeină într-o zi şi consumarea acestei cantităţi deodată. “În cazul unor energizante care afectează starea de spirit sau comportamentul precum cofeina, cu cât creşte concentraţia în sânge, cu atât reacţia este mai puternică”, spune Neal Benowitz, profesor la  Universiatea California din San Francisco. 

Pe de altă parte, nu întotdeauna este uşor să afli câtă cofeină conţine un produs. FDA cere companiilor de produse alimentare să scrie pe etichetă dacă un aliment conţine cofeină adăugată, dar nu sunt obligate să precizeze şi cantitatea. Iar dacă un produs este făcut dintr-un ingredient care conţine în mod natural cofeină, precum guarana sau cacao, acesta va fi trecut pe lista de ingrediente, dar fără a menţiona cofeina pe care o conţine.

FDA a aprobat în mod explicit adaosul de cofeină la un singur produs, băuturile Cola, dar producătorii au adăugat-o şi la alte alimente şi băuturi. Agenţia este îngrijorată de creşterea numărului produselor cu cofeină, în special celor destinate copiilor şi verifică potenţiale riscuri de sănătate în cazul consumului excesiv. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră