Arheologii au găsit mormântul cu osemintele Sfântului Nicolae

04 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Arheologii au găsit mormântul cu osemintele Sfântului Nicolae

Arheologii sunt pe cale să găsescă sub o biserică veche ruinele unui mormânt în care se află rămășițele Sfântului Nicolae, relatează dailymail.co.uk

Situat în provincia Antalya din sudul Turciei, Demre (sau Myra în antichitate) este cunoscut ca locul de naștere al Sfântului Nicolae, cel mai venerat creștin. În timpul cercetărilor electronice, arheologii au descoperit că există goluri sub vechea biserică Sf. Nicolae.

Acum, ei cred că acolo ar putea fi mormântul cu oasele veneratului sfânt. Dacă presupunerile lor sunt corecte, ar putea rezolva o dezbatere pe termen lung cu privire la locul în care a fost înmormântat Sf. Nicolae.

Cunoscut pentru darurile şi actele de caritate pentru săraci, Sfântul din secolul al IV-lea a fost sursă de inspirație pentru legenda lui Moș Crăciun.

Dovezile arată că Sfântul Nicolae a fost îngropat la biserica construită în numele său. Cu toate acestea, locul exact unde a fost înmormântat era un mister până acum.

Cea mai recentă descoperire susține că Sfântul Nicolas s-a născut în secolul al treilea și a trăit și a murit în Turcia. Mormântul se află sub un mozaic.

"Noi credem că acest altar nu a fost deloc avariat, dar este destul de greu să ajungem la el, deoarece pe podea sunt mozaicuri", a declarat pentru Hurriyet Daily News șeful Autorității Monumentelor din Anyalya, Cemil Karabayram.

"Am obținut rezultate foarte bune, dar adevărata muncă începe acum", a spus el. Templul este momentan inaccesibil din cauza reliefului de piatră care îl blochează. "Vom ajunge jos și poate vom găsi trupul neatins al Sfântului Nicolae", a spus el.

Cercetătorii cred că în momentul morții sale, în anul 343, Sfântul Nicolae a fost îngropat la biserica din Demre, unde a rămas fără întrerupere până în secolul al XI-lea. Anterior, se credea că rămășițele vechi de 1.674 de ani au fost vândute de comercianți în orașul italian Bari, în anul 1087.

Arheologii turci sugerează acum că oasele care nu-i aparţineau sfântului au fost îndepărtate, iar cele care au fost duse în Italia ar fi aparținut unui preot anonim. Dr. Karabayram sugerează că osemintele greșite au fost luate după ce biserica a ars și a fost reconstruită. În prezent, expertul încearcă să angajeze cercetători din opt specializări diferite pentru a lucra la mormânt.

Sărbătorit la 6 decembrie, Sf. Nicolae a fost episcop de Myrna, în secolul al IV-lea, și a fost cunoscut pentru generozitatea sa față de copii. Legenda lui Moș Crăciun se bazează pe povestirile despre Sfântul Nicolae, renumit că făcea minuni și oferea în secret aur celor nevoiași. Odată, conform povestirilor, el a coborât pe un coș de fum pentru a-și lăsa darul.

În imaginile moderne, Sfântul Nicolae sau "Moș Crăciun" este prezentat ca un bătrân îmbrăcat în roșu și alb, cu o barbă albă, stufoasă. Unele surse sugerează însă că personajul original purta culoarea verde, culorile roșu și alb fiind rezultatul unei campanii de marketing din anii 1930 al companiei Coca Cola.

După moartea sa în anul 343, Sf. Nicolae a fost îngropat în orașul său natal, Myra. Forțele arabe care au ocupat Myra, în secolul al XI-lea,  i-au scos oasele și le-au adus înapoi în portul italian Bari, unde sunt îngropate până în ziua de azi, conform susţinerii generale.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră