Zic argentinienii dispretuitori: Messi e un GRINGO

05 Iul 2015
Zic argentinienii dispretuitori: Messi e un GRINGO
In minutul 92 al finalei Copa America, Messi scoate din joc doi adeversari, accelereaza intr-o zona libera, paseaza catre Lavezzi aflat pe stanga , fara adversar in fata iar acesta centreaza in fata portii, catre Higuain. Neglijent, atacantul lui Napoli accelereaza prea tarziu, plonjeaza catre minge si o trimite in plasa laterala. La Barcelona , o asemenea faza se finaliza cu gol.Nu si aici, unde atat Lavezzi cat si Higuain, neglijenti si fara concentrare, au irosit sansa de a castiga competitia.

Adversarii lui Messi.Cu o constelatie de vedete in echipa, Argentina ar fi trebuit sa se impuna fara mari peobleme in fata nationalei Chile, o echipa inimoasa si impulsionata de visul de a castiga primul titlu din istorie. Chiar daca s-au impus doar la loviturile de departajare, in ansamblu, nu a fost prea dificil.
Argentina e doar o constelatie de vedete dar nimic mai mult.
Iar Messi i-a avut ca adversari nu doar pe chilieni ci si pe coechipieri sai.

Starul argentinian joaca la Barcelona de la 13 ani, nu a cunoscut  filozofia de joc a altui club. La Barcelona, in principiu se joaca tiki-taka, posesie prelungita si crearea unor culoare de joc care sa creeze pericol la poarta adversa.De aici vin si golurile. De regula, la echipa catalana, schemele de joc au devenit automatisme iar multe faze il impun pe Messi in prim plan dintr-un motiv foarte simplu:el are cele mai mari sanse , prin calitatile sale, de a inscrie.Si el, la randul sau, creeaza faze pentru ceilati pe principiul ca se afla in pozitii de joc cu mai mari sanse de finalizare. Nu se merge pe ideea ca inscrie Messi , Suarez sau Neymar ci pe principiul ca inscrie Barcelona.

La nationala, niciuna din vedete nu are chef sa-l valorifice pe Messi ci incearca ei sa rezolve faza sau, eventual sa-i paseze altcuiva, dar nu lui Messi.
Jucatorul catalan nu este perceput ,in tara lui, ca fiind ,in primul rand, fotbalist argentinian. El este jucatorul Barcelonei si apoi cel care joaca pentru Argentina.Messi are 28 de ani dar ultimii 15 i-a trait in Spania.


Inapoi la Argentina.Toti marii jucatori jucatori au inceput sa joace la Independiente,Boca,River,Estudiantes, Newell's, Rosario sau Velez si apoi au plecat in Europa. La final de cariera, toti se intorc acasa, sunt argentinieni. Messi nu a jucat niciodata la o echipa agentiniana, a inceput la Barcelona,vine la nationala de la Barcelona, o echipa din alta tara, pare mai degraba spaniol.
Carlos Tevez, mai popular in Argentina decat Messi, se reintoarce dupa glorioasa aventura europeana , la Boca Juniors, clubul la care si-a inceput cariera de fotbalist. Toti argentinienii il adora, se reintoarce la casa lui, e un patriot. Tevez putea sa mai joace la mari cluburi din Europa sau sa aleaga banii ,milioane bune, la cluburile din Golf. Putini mari jucatori argentinieni aleg pentru final de cariera cluburile bogate din alta parte. Ei aleg Argentina, pe bani mai putini, dar acasa.

Messi e strainul care nu stie ce-i Argentina, prefera Spania mult mai bogata. Acum trei ani presa a declansat o campanie furibunda impotriva fotbalistului Barcelonei acuzandu-l prefera sa dea totul pentru club si sa fie neinteresat de nationala.
Pentru argentinieni, Messi e un mare fotbalist din strainatate dar nu e unul de-al lor. Cand s-a retras Riquelme, anul trecut, presa argentiniana l-a numit “ultimul mare numar 10”. Exact numarul de pe tricoul lui Messi, cel care avea deja 4 trofee Balonul de Aur.

Toate trofeele din lume.Toata acesta poveste pune o mare presiune pe jucatorul Barcelonei care isi doreste o mare performanta cu nationala.”As da toate trofeele obtinute cu Barcelona pentru un mare trofeu obtinut cu Argentina “a declarat Messi inainte de debutul Copei America.Dar nu a iesit nimic.
Coechipierii sai, vedete la mari cluburi din Europa, nu-l vad prea bine pe starul Barcelonei. In Europa, toata lumea fotbalului vorbeste despre Messi mai putin despre ei. De aici si reactiile lor in joc, parca il ocolesc pe jucatorul din La Liga .La Copa America Messi a jucat singur, fara coechipieri. Di Maria, Higuain, Banega, Pastore sau Lavezzi au preferat actiuni individuale in loc sa-l valorifice pe Messi.
La aceasta competitie , jucatorul Barcelonei a fost izolat pentru ca , ceilalti, nu-l considera de-al lor- sa nu mai vorbim de invidia provocata de succesul lui. De aceea Messi nu va avea cine stie ce succese la nationala Argentinei. Daca pentru europeni, Messi este argentinianul Barcelonei, pentru argentinieni el este un jucator al Barcelonei. Adica, spun argentinienii dispretuitori, e un gringo. (G.V.)

Alte stiri din Sport

Ultima oră